Câteva considerații despre posibila desfășurare a soldaților germani în Ucraina

Câteva considerații despre posibila desfășurare a soldaților germani în Ucraina
Soldati germani, Foto: Daniel Lob / AFP / Profimedia Images

Ministrul Apărării din Germania a afirmat că țara sa este deschisă să trimită trupe în Ucraina pentru a contribui la asigurarea unei zone demilitarizate, în cazul în care se va ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia, conform agenției AFP.

Într-un interviu acordat publicației Suddeutsche Zeitung, Boris Pistorius a subliniat că Germania ar trebui să își propună să aloce aproximativ 3% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a sugerat ca statele membre ale alianței militare să dedicate cinci procente din PIB pentru apărare, o solicitare pe care cancelarul german, Olaf Scholz, a considerat-o excesivă.

Răspunzând la întrebarea referitoare la posibila desfășurare a soldaților germani pentru a ajuta la securizarea unei zone tampon între Rusia și Ucraina, în eventualitatea unui acord, Pistorius a declarat: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa. Evident, vom avea un rol de jucat”.

Oficialul german a menționat că subiectul „va fi discutat în timp util”.

Trump, care va prelua oficial funcția în curând, a afirmat în campania sa electorală că ar putea rezolva conflictul dintre Ucraina și Rusia rapid, însă echipa sa a sugerat ulterior că acest proces va necesita mai mult timp.

Discuțiile asupra conflictului ar putea începe curând, în special cu o întâlnire planificată între Trump și președintele rus, Vladimir Putin.

Însă, șeful NATO, Mark Rutte, a declarat recent că Ucraina nu se află în prezent într-o poziție suficient de puternică pentru a iniția negocierile de pace cu Rusia.

Boris Pistorius a indicat că Rusia controlează în prezent „18 sau 19 la sută din teritoriul ucrainean”, adăugând că, în ciuda aproape trei ani de conflict, Moscova „nu a câștigat mai mult” și a suferit „pierderi considerabile în rândul forțelor sale armate”.

Statele Unite au comunicat recent că Moscova a avut pierderi de aproape 1.500 de soldați pe zi în luna noiembrie.

Referitor la contribuția Germaniei la cheltuielile de apărare ale NATO, Pistorius a afirmat: „Ar trebui să discutăm mai degrabă despre 3% decât de 2%.”

În acest moment, Germania alocă aproximativ 2% din PIB pentru apărare.

Astfel, pentru Germania, a atinge acest obiectiv ar înseamna să identifice 150 de miliarde de euro suplimentar anual.

Recomandari
Show Cookie Preferences