Donald Trump se implică în controversa TikTok. „Dacă voi decide să fac asta, probabil că o voi anunța luni”

Donald Trump se implică în controversa TikTok. „Dacă voi decide să fac asta, probabil că o voi anunța luni”
Imagine ilustrativă a logo-ului aplicației TikTok, pe un ecran de smartphone, cu steagul SUA și chipul lui Donald Trump în fundal. Sursa foto: - / INSTAR Images / Profimedia

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a declarat sâmbătă că este „cel mai probabil” să ofere o extindere de 90 de zile pentru TikTok înainte de o posibilă interdicție, după ce va prelua funcția luni. Aceasta vine în urma unui avertisment din partea aplicației populare, care are 170 de milioane de utilizatori în SUA, că se va închide duminică, conform Reuters.

„O amânare de 90 de zile este ceva ce va fi cel mai probabil realizat, deoarece este justificat”, a afirmat Trump într-un interviu acordat NBC. „Dacă voi decide asta, este foarte posibil să public anunțul luni”, a adăugat el.

TikTok, aplicația deținută de o companie chineză care a captivat aproape jumătate din populația americană, a declarat vineri că se va închide în SUA duminică, cu excepția cazului în care administrația actuală oferă asigurări firmelor precum Apple și Google că nu vor fi sancționate conform legii atunci când interdicția va intra în vigoare.

Conform unei reglementări adoptate anul trecut, confirmată vineri de către Curtea Supremă, TikTok trebuie să se deconecteze de la compania-mamă ByteDance din China, sau să-și închidă serviciile din SUA până duminică, pentru a aborda preocupările legate de securitatea națională.

Reprezentanții Casei Albe au respins anunțul TikTok, subliniind sâmbătă că este responsabilitatea viitoarei administrații Trump să decidă în această privință, ceea ce crește șansele ca aplicația să fie închisă duminică.

„Nu există motive pentru TikTok sau alte companii să ia măsuri în următoarele zile, înainte ca administrația Trump să-și preia oficial prerogativele”, a afirmat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

TikTok nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii privind declarația recentă a Casei Albe.

Ambasada Chinei din Washington a acuzat vineri SUA că folosesc puterea de stat într-un mod injust pentru a suprima aplicația. „China va lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra drepturile și interesele legitime”, a declarat un purtător de cuvânt.

Între timp, utilizatorii TikTok își luau rămas bun de la platformă, unii filmându-se derulând frenetic sau lăsând mesaje urmăritorilor lor înainte de intrarea în vigoare a interdicției.

„Cine știe dacă interdicția TikTok va deveni efectivă duminică sau dacă vom avea întreaga zi de duminică pentru a ne bucura de aplicație? Trebuie să fac planuri în consecință”, a întrebat Britany Williams, influencer de fitness, într-un videoclip pentru cei 64.000 de urmăritori.

Curtea Supremă a menținut interdicția vineri, printr-o decizie unanimă.

Fără o decizie oficială din partea președintelui Biden pentru a amâna termenul cu 90 de zile, companiile care oferă servicii TikTok sau care găzduiesc aplicația ar putea fi expuse la răspundere juridică. Nu este clar cum va acționa TikTok și dacă partenerii săi de afaceri, inclusiv Apple, Google și Oracle, vor continua colaborarea înainte ca Trump să preia mandatul.

Trump a fost inițiatorul demersului împotriva TikTok la finalul primului său mandat, afirmând că va interzice aplicația.

Utilizatorii TikTok se îndreaptă spre alternative

Incertitudinea legată de viitorul TikTok a determinat utilizatorii tineri să caute alternative, precum aplicația RedNote, tot din China. Companiile concurente TikTok, precum Meta și Snap, au văzut și ele o creștere a acțiunilor în luna aceasta, investitorii anticipând o migrație de utilizatori și creșterea fondurilor pentru publicitate.

Există semne că TikTok ar putea reintra în grațiile administrației Trump, care a exprimat dorința de a găsi o „soluție politică” și a cerut Curții Supreme luna trecută să suspendă interdicția.

Directorul general TikTok, Shou Zi Chew, dorește să participe luni la ceremonia de învestire a noii administrații și se află printre invitații de seamă convocați de Trump, conform unei surse citate de Reuters.

Diverse persoane, inclusiv fostul proprietar al echipei Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, și-au manifestat interesul pentru achiziții ale TikTok, care ar putea valora până la 50 de miliarde de dolari, în timp ce s-a raportat că Beijingul a purtat discuții cu miliardarul Elon Musk, un aliat al lui Trump, în legătură cu posibila vânzare a operațiunilor TikTok din SUA, deși compania a respins această informație.

Compania ByteDance, privată, este deținută în proporție de aproximativ 60% de investitori instituționali precum BlackRock și General Atlantic, iar fondatorii și angajații au fiecare câte 20%. TikTok are în prezent peste 7.000 de angajați în SUA.

Recomandari
Show Cookie Preferences