Guvernul francez a supraviețuit unei moțiuni de cenzură. Parlamentarii de stânga, împărțiți la vot
Stânga radicală din Franța a eșuat joi în demersul de a obține votul pentru o moțiune de cenzură împotriva guvernului noului premier Francois Bayrou, într-un context de instabilitate politică fără precedent în ultimele decenii, conform informațiilor AFP.
Moțiunea a fost inițiată de partidul „Franța Nesupusă” (LFI) împotriva guvernului minoritar condus de centristul Bayrou, care este al patrulea premier al Franței în ultimul an.
Votul pentru moțiune a fost susținut joi seară de 131 de deputați, din rândul LFI, comuniștilor și ecologiștilor, însă majoritatea socialiștilor nu au votat, ceea ce a dus la un total insuficient, departe de cele 288 de voturi necesare pentru a dărâma guvernul.
Partidul Socialist a menționat că nu exclude posibilitatea de a susține o viitoare moțiune de cenzură în contextul discuțiilor legate de buget, reiterându-și cererile în cadrul negocierilor cu guvernul. Deși rămâne „în opoziție”, liderul partidului, Olivier Faure, a subliniat că este „deschis la compromis”.
Spre deosebire de moțiunea anterioară care a dus la demiterea premierului de dreapta Michel Barnier, de această dată, partidul „Adunarea Națională” (RN) de extremă dreapta a ales să nu participe la votul pentru căderea guvernului.
În urma presiunilor, Francois Bayrou a anunțat regândirea reformelor controversate ale pensiilor și anularea tăierilor a aproximativ 4.000 de posturi în sistemul educațional, precum și menținerea inițiativei de impozitare suplimentară pe veniturile ridicate, aceasta din urmă fiind o concesie destinată în special socialiștilor.
Criza politică din Franța survine pe fondul deteriorării situației economice și al disputelor privind bugetul neaprobat. Premierul Francois Bayrou, un fost susținător al președintelui Emmanuel Macron, a declarat că guvernul său vizează un deficit bugetar de 5,4% din PIB pentru acest an, în scădere față de 6,1% în 2024.
Franța ocupă, după România, locul doi în ceea ce privește deficitul bugetar în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.