O națiune NATO anunță cheltuieli pentru apărare superioare cerințelor lui Donald Trump
Una dintre cele trei națiuni NATO din regiunea baltică a declarat vineri că va aloca între 5% și 6% din PIB pentru apărare în perioada 2026-2030, depășind astfel pragul solicitat recent de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, conform Reuters.
„Vremurile dificile impun decizii curajoase și leadership. Facem apel la aliații noștri să se alinieze acestui exemplu. Strategiile pasive ale tipului ‘așteaptă și vezi’ sunt de domeniul trecutului”, a afirmat Kestutis Budrys, ministrul de Externe al Lituaniei, pe rețeaua de socializare X.
Aceste declarații au venit la o zi după ce Lituania a cerut statelor membre NATO să-și majoreze bugetele de apărare pentru a întări apărarea aeriană a Alianței pe flancul estic.
„Pe măsură ce Lituania se apropie de a aloca 4% din PIB pentru apărare și analizează posibilitățile de a crește și mai mult finanțarea, ne așteptăm ca Alianța să stabilească un scop minim de 3% la summitul NATO de la Haga din această vară”, a declarat Dovile Sakaliene, ministrul Apărării al Lituaniei.
„Aceasta va permite pregătirea capacităților de apărare necesare și, printre altele, abordarea problemei delicate a apărării aeriene pe flancul nord-estic”, a adăugat el.
Donald Trump a solicitat țărilor NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare
Într-o conferință de presă din 7 ianuarie, președintele ales al SUA a afirmat că statele membre NATO trebuie să crească bugetele pentru apărare până la 5% din PIB-ul lor, cererea venind după ce a indicat repetat că țările din Alianța Nord-Atlantică nu investesc suficient pentru a-și asigura securitatea.
„Toate aceste țări își pot permite”, a declarat miliardarul american, care va prelua funcția pe 20 ianuarie. „Acestea ar trebui să aloce 5%, nu 2%”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.
Declarațiile lui Trump, făcute în cadrul conferinței de presă care a stârnit controverse și pe seama altor subiecte, au reamintit accentul pus de acesta pe cheltuielile militare ale țărilor NATO în primul său mandat de președinte și amenințările de a nu oferi protecție aliaților care nu ating obiectivele stabilite. „Dacă aceștia își plătesc factura și eu consider că ne tratează corect, voi rămâne cu NATO”, a declarat Trump într-un interviu recent.
Analiști și oficiali consultați de Reuters săptămâna trecută au menționat că este foarte puțin probabil ca NATO să adopte o țintă de 5% pentru cheltuielile de apărare, deși se așteaptă ajustarea țintei actuale.
Totuși, Polonia a devenit recent prima țară membră a Alianței care și-a exprimat sprijinul pentru propunerea lui Trump, având în vedere cheltuielile sale de apărare care au crescut semnificativ de la începutul conflictului din Ucraina. Se estimează că Varșovia va aloca 4,2% din PIB pentru apărare în 2024 - cea mai ridicată valoare, atât în UE, cât și în NATO.
Germania a respins propunerea lui Trump
Luni, Germania a respins categoric cererea lui Donald Trump.
„Cinci procente ar însemna peste 200 de miliarde de euro anual, iar bugetul federal nu depășește 500 de miliarde”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz la un eveniment de campanie electorală din Bielefeld.
„Acest lucru ar fi realizabil doar printr-o majorare masivă a impozitelor sau tăieri drastice în multe domenii esențiale pentru noi”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Scholz a promis că Germania va respecta ținta actuală stabilită în cadrul NATO de cel puțin 2% din PIB. Germania a atins acest prag pentru prima dată anul trecut, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În ultimii peste zece ani, Germania a fost una dintre țările cu cele mai mici cheltuieli militare din NATO.
Cancelarul Angela Merkel și miniștrii săi au argumentat că, având în vedere dimensiunea PIB-ului Germaniei - cel mai mare din Europa - Berlinul investește în termeni absoluți mai mult decât multe alte națiuni afectate de Alianță.