Reuters, despre modificarea legii electorale care vizează rețelele sociale: Există neclarități privind amenzile pentru entitățile neînregistrate în România

Reuters, despre modificarea legii electorale care vizează rețelele sociale: Există neclarități privind amenzile pentru entitățile neînregistrate în România
TikTok, Facebook, Google, Foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com

TikTok, Facebook și Google sunt obligate să elimine conținutul care încalcă reglementările campaniei electorale în termen de cinci ore de la o solicitare din partea Autorității Electorale Permanente, altfel riscă amenzi între 1% și 5% din cifra lor de afaceri, conform modificării legii electorale adoptate de guvernul român. Totuși, Reuters subliniază că nu este clar cum pot fi aplicate eventualele amenzi împotriva entităților care nu au înregistrare în România, în contextul în care România a anunțat oficial datele alegerilor prezidențiale: 4 și 18 mai.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență (OUG) ce stabilește calendarul alegerilor prezidențiale din luna mai și introduce reguli suplimentare pentru campania electorală.

Modificările impun măsuri stricte pentru gestionarea plângerilor legate de campania electorală pe platformele de socializare pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Biroul Electoral Central va analiza toate plângerile, iar deciziile vor fi comunicate imediat Autorității Electorale Permanente (AEP), care va informa platformele online. Acestea vor avea un termen de cinci ore pentru a elimina conținutul considerat ilegal, în caz contrar riscând amenzi între 1% și 5% din cifra de afaceri.

Deciziile emise de Biroul Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel București, în termen de 48 de ore de la publicarea acestora pe site-ul Biroului Electoral Central.

Platformele sau motoarele de căutare online mari, vizate de aceste reglementări, sunt cele cu peste 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană, conform Regulamentului UE privind serviciile digitale (DSA).

Joi, Comisia Europeană a lăsat la latitudinea statelor membre UE decizia de a suspenda rețelele de socializare. Deși a declarat că nu intenționează să suspende rețeaua de socializare X pentru presupuse interferențe în procesele electorale, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a menționat că, în eventualitatea unei astfel de măsuri, responsabilitatea va reveni „autoritatilor naționale” din statele membre.

ONG-urile contestă modificările legislative în domeniul electoral

Un grup de 11 organizații non-guvernamentale avertizează că noile reglementări introduse de guvern fără o dezbatere publică ar putea afecta drepturile cetățenilor, inclusiv libertatea de exprimare: „Sunt multe aspecte ale proiectului care pot influența drepturi fundamentale.”

Aceste organizații consideră că adoptarea OUG-ului fără consultare publică este inacceptabilă: „Proiectul nu a fost supus dezbaterii publice și nu a fost prezentat Consiliului Economic și Social. Subliniem că, conform legislației actuale, etapa de consultare publică este obligatorie și trebuie precedată de traseul instituțional.”

Recomandari
Show Cookie Preferences