Scăderea natalității va afecta standardele de viață, conform unui raport McKinsey. Muncitorii germani vor avea nevoie de 5,2 ore suplimentare de muncă pe săptămână pentru a menține nivelul de trai. Situația din România
Cel mai recent raport realizat de McKinsey subliniază faptul că multe dintre economiile dezvoltate ale lumii vor fi nevoite să-și dubleze productivitatea pentru a menține standardul de viață, pe fondul unei natalități în scădere semnificativă.
Rata natalității se referă la numărul de nașteri vii înregistrate anual, raportat la populația de la 1 iulie și exprimată în cazuri la 1000 de locuitori.
În cazul României, rata natalității s-a redus cu 50% în ultimii 33 de ani, de la 13,6 nașteri la 1000 de locuitori până la 7 nașteri la aceeași populație, conform statisticilor.
În cinci județe, natalitatea a scăzut cu mai mult de 60% (Vaslui-65%, Ialomița-64%, Vâlcea-63%, Bacău-61% și Gorj-60%), în timp ce în Capitală și Ilfov s-a înregistrat un recul de aproximativ 33%.
Italia prezintă o rată a natalității similară cu cea a României, având 7,02 nașteri la 1000 de locuitori, iar conform McKinsey, va trebui să-și tripleze productivitatea pentru a-și menține standardul de viață. De asemenea, în Spania, este estimată o creștere a productivității de patru ori până în 2050.
Lipsa de acțiune concretă va conduce, potrivit lui Chris Bradley, director la McKinsey Global Institute, la o creștere economică mai lentă pentru tineri și va impune acestora să suporte costurile pensiilor pentru un număr tot mai mare de pensionari.
Guvernele se confruntă cu o criză demografică, pe fondul creșterii cheltuielilor pentru locuințe și îngrijirea copiilor.
În prezent, două treimi dintre oameni trăiesc în state cu natalitate sub nivelul de „înlocuire” (2,1 nașteri), în vreme ce populația scade deja în diverse țări precum Japonia, Italia, Grecia și în numeroase state din estul Europei.
Bradley afirmă că sistemele economice actuale și contractele sociale existente sunt în favoarea celor care trăiesc mai mult, dar acest raționament nu mai este valabil și nu există soluții rapide pentru problemele demografice.
El subliniază că soluțiile implică o combinație de creștere a participării tinerilor pe piața muncii, prelungirea carierelor profesionale și, ideal, sporirea productivității.
Intrarea tinerilor pe piața muncii este o provocare în România, unde situația este complexă, iar durata medie a vieții profesionale este considerabil mai scurtă.
Acest raport apare în urma unor avertismente similare emise de OCDE, care a evidențiat că declinul natalității amenință „prosperitatea viitoarelor generații” și a îndemnat guvernele să se pregătească pentru un „viitor cu fertilitate scăzută”.
În Europa, scăderea numărului de persoane apte de muncă va reduce PIB-ul pe capita cu 10.000 USD/persoană în următoarele 25 de ani.
Deși unii economiști sugerează că inteligența artificială și robotica ar putea îmbunătăți productivitatea, în prezent nu există dovezi concludente în acest sens. După pandemie, productivitatea în Europa a stagnat, amplificând discrepanțele cu Statele Unite.
Consultanții recomandă țărilor să încurajeze muncitorii să rămână pe piața muncii mai mult timp, urmând exemplul Japoniei, unde 26% dintre persoanele de peste 65 de ani sunt active, comparativ cu doar 4% în Franța.
Raportul subliniază că demografia în declin este inevitabilă și severă, iar odată ce aceasta devine evidentă, creșterea productivității va deveni și mai crucială.
McKinsey a estimat că, pentru a menține un standard de viață în continuare în creștere, un muncitor din Germania ar trebui să lucreze cu 5,2 ore în plus pe săptămână sau să existe o creștere de aproape 10 puncte procentuale în ponderea populației active.