„Încă este timp pentru o acțiune de moralitate din partea președintelui Iohannis”
Klaus Iohannis beneficiază de legalitate pentru a rămâne în funcție până la alegerile din luna mai, însă, „dacă i-ar fi păsat de stabilitatea țării, ar fi predat interimatul lui Ilie Bolojan ca lider al statului”, afirmă jurnalistul și autorul George Arun într-o opinie publicată pentru Deutsche Welle.
Președintele Iohannis se folosește de Constituție și își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte ales, chiar dacă „opiniile anti-Iohannis cresc constant, venind nu doar din rândurile societății, ci și din direcția partidelor extremiste”, consideră jurnalistul cu experiență la Europa Liberă.
George Arun subliniază că menținerea lui Klaus Iohannis la Cotroceni după expirarea mandatului la data de 21 decembrie 2024 nu este o problemă de legalitate, „ci de moralitate”.
El face referire la solicitarea prezentată marți de AUR către birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru convocarea Parlamentului în intervalul 20-24 ianuarie pentru „a putea începe procedura de suspendare” a președintelui. De asemenea, se menționează că partidul lui Călin Georgescu, POT, a anunțat miercuri că a strâns semnături suficiente pentru a iniția procedura de suspendare a președintelui.
„Este evident că inițiativa partidelor extremiste este o acțiune de imagine, destinată să le crească popularitatea înaintea alegerilor prezidențiale din luna mai. Este posibil ca acești extremiști să atragă câteva voturi din partea parlamentarilor USR, PSD, sau chiar PNL, însă nu vor avea suficiente pentru a obține o majoritate”, adaugă George Arun.
„Iohannis nu poate fi suspendat”
Jurnalistul explică faptul că pentru suspendarea președintelui este necesar și avizul Curții Constituționale, iar acuzația adusă lui Klaus Iohannis este „că nu a demisionat după expirarea mandatului, contrar legii fundamentale”.
„Am evocat articolul din Constituție care îi oferă legitimitatea până la depunerea jurământului de către noul președinte ales. Pe de altă parte, Klaus Iohannis nu putea încalcă Constituția, nici acum și nici în trecut, deoarece nu a avut oportunitatea de a face acest lucru. Clar, pentru că aproape nu a întreprins nimic”, menționează Arun.
George Arun detaliază de ce consideră că Iohannis nu poate fi suspendat:
„Iohannis nu poate fi suspendat deoarece a fost arhitectul coaliției PSD-PNL care a adus România aproape de faliment. De asemenea, nu poate fi suspendat pentru că în zece ani de mandat a petrecut mai mult timp în străinătate decât la Cotroceni. Mai mult, el a numit conducătorii principalelor instituții de justiție conform unor criterii diferite de cele ale competenței și integrității.”
„Bolojan ar fi avut o expunere mult mai mare”
„Din punct de vedere legal, Klaus Iohannis poate rămâne în funcție fără griji până la alegerile din mai. Totuși, din perspectiva morală, ar fi fost dezirabil să demisioneze, ceea ce ar fi permis președintelui Senatului Ilie Bolojan să asigure interimatul până la alegerea unui nou președinte”, afirmă autorul.
După protestul AUR, care a solicitat demisia lui Iohannis, Ilie Bolojan a declarat că este esențial pentru stabilitatea țării să rămânem o națiune stabilă, iar „tocmai aici intervine problema”: refuzul lui Iohannis de a demisiona „nu contribuie deloc la stabilitatea României”.
„Dacă actualul președinte ar fi fost preocupat de stabilitatea țării, ar fi fost normal să ofere interimatul lui Ilie Bolojan ca șef al statului. Acesta ar fi avut o expunere mult mai mare, o voce mai puternică, menită să diminueze șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte. În plus, liderul PNL și președintele Senatului ar fi avut oportunitatea de a fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din mai. Încă există timp pentru o acțiune de moralitate din partea președintelui Iohannis”, concluzionază jurnalistul.