Discuții între Franța și Marea Britanie privind desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Ucraina
Mai multe surse guvernamentale de încredere din Marea Britanie au declarat pentru The Telegraph că Londra nu este încă complet de acord cu această propunere.
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron discută despre desfășurarea de soldați britanici și francezi în Ucraina, în cadrul unei forțe de menținere a păcii, după un potențial acord de încheiere a conflictului, conform The Telegraph.
Președintele Franței susține această idee și a discutat deja despre ea cu Volodimir Zelenski, liderul ucrainean, și cu Donald Tusk, prim-ministrul polonez.
Reprezentanții guvernului britanic și cei ai Palatului Elysee nu au contestat faptul că cei doi lideri au abordat această temă în cadrul întâlnirii lor din săptămâna trecută, conform publicației britanice.
Londra evaluează opțiunile disponibile
Autoritățile din Londra și Paris păstrează detaliile discuției în secret.
Cu toate acestea, sursele guvernamentale din Marea Britanie au subliniat că Starmer nu și-a exprimat încă un acord total cu acest plan.
„Există întrebări legate de ceea ce am putea sprijini, ce am dori să sprijini și probleme mai largi legate de amenințările la care ar putea fi expuse aceste trupe, precum și despre eventualitatea unei escaladări”, a afirmat o sursă guvernamentală pentru The Telegraph.
Această propunere apare în contextul în care liderii europeni caută soluții pentru a continua sprijinul acordat Ucrainei, în condițiile în care președintele ales Donald Trump exercită presiuni pentru un acord de pace cu Rusia.
Trupe pentru monitorizarea unei frontiere de peste 1.200 de kilometri
În mod public, guvernul britanic afirmă că aliații occidentali ar trebui să ofere Ucrainei tot sprijinul posibil, lăsându-le lor decizia dacă și când să inițieze negocierile de pace.
În culise, miniștrii și oficialii consideră că Trump, care își va începe mandatul pe 20 ianuarie, va solicita Ucrainei și Rusiei să ajungă la o înțelegere.
Întrebarea pentru națiunile occidentale este dacă trupele lor ar trebui să garanteze un posibil armistițiu, având în vedere că nu se știe încă ce va implica acesta.
O propunere avansată de Statele Unite este ca soldații occidentali să supravegheze o frontieră de peste 1.200 de kilometri între noile frontiere ale Ucrainei și Rusiei, stabilind o zonă de „tampon” demilitarizată.
Zelenski sprijină inițiativa
De ceva vreme, Macron promovează ideea desfășurării aliaților europeni pe teren pentru a îndeplini un astfel de rol, iar unele dintre discuțiile sale cu alți lideri au fost făcute publice.
Liderul francez și Tusk au discutat despre această propunere în luna decembrie. Atunci, Tusk a menționat că Varșovia nu „planifică astfel de acțiuni”.
Recent, Macron și Zelenski au purtat discuții pe această temă.
„Am convenit să colaborăm strâns cu aliații esențiali pentru a obține pacea și a dezvolta garanții de securitate fiabile. Ca parte a acestor garanții, am discutat propunerea Franței de a desfășura contingente militare în Ucraina. Am parcurs pașii necesari pentru implementarea acesteia, precum și posibilitate extinderii și implicării altor națiuni în acest demers”, a declarat Zelenski ulterior.