Care sunt zonele din România unde efectele schimbărilor climatice sunt mai puțin resimțite

Care sunt zonele din România unde efectele schimbărilor climatice sunt mai puțin resimțite
Peisaj montan din Romania (foto Vlad Barza)

Regiunile Oltenia, Muntenia și Dobrogea se confruntă cu secete severe și valuri de căldură frecvente. Totuși, există zone în care clima este mai blândă, iar efectele schimbărilor climatice sunt mai puțin evidente, conform unei analize efectuate de InfoClima.ro.

Evenimentele meteorologice extreme, din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climaterice, afectează regiunile lumii în moduri variate, influențând adaptabilitatea comunităților locale. Aceasta ridică întrebarea: unde am putea „scăpa” de impactul schimbărilor climatice?

Într-un indice global de adaptabilitate, România este clasată pe locul 79 în privința vulnerabilității și pe locul 84 în ceea ce privește gradul de pregătire dintre 182 de țări analizate. Ungaria ocupă locul 34, iar Austria se află pe locul 7. Vulnerabilitatea este determinată de expunerea, sensibilitatea și capacitatea de adaptare a unei țări la efectele negative ale schimbărilor climatice.

Proiecțiile climatice sugerează că Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi afectate mai frecvent de secete severe. În contrast, Transilvania și Munții Carpați ar putea fi regiunile unde efectele schimbărilor climatice vor fi resimțite în măsură mai mică.

Zonele de-a lungul coastei Mării Negre, inclusiv Constanța, sunt expuse riscurilor datorate creșterii nivelului mării. Schimbările în regimul precipitațiilor pot afecta disponibilitatea apei. Regiuni precum bazinul Dunării ar putea deveni mai vulnerabile la modificări în resursele de apă, din cauza variațiilor în precipitații și a cantităților de apă provenite din topirea zăpezii, conform analizei InfoClima.

Unul dintre cele mai mari impacturi ale schimbărilor climatice se resimte în agricultură. Regiunile Banat și Moldova, cu practici agricole diverse, sunt mai pregătite să facă față noilor condiții.

În Moldova se preconizează o creștere a furtunilor cu grindină și a vânturilor intense. Această tendință va fi evidentă pe întreg teritoriul României, cu o posibilă creștere accentuată în nord-est. De asemenea, sudul țării se va confrunta cu un număr crescut de valuri de căldură, atât sub aspectul frecvenței, cât și al duratei și intensității.

Este esențial de subliniat că aceste considerații sunt bazate pe proiecții climatice generale. Totuși, factori locali precum infrastructura, condițiile socio-economice și planificarea urbană sunt cruciale atunci când facem alegeri cu privire la locuință.

Pentru detalii suplimentare, consultă analiza completă oferită de InfoClima.

Recomandari
Show Cookie Preferences