SRI informează despre prevenirea unei operațiuni de sabotaj orchestrate de Rusia pe teritoriul României. Un cetățean columbian plănuia atacuri asupra infrastructurii critice

SRI informează despre prevenirea unei operațiuni de sabotaj orchestrate de Rusia pe teritoriul României. Un cetățean columbian plănuia atacuri asupra infrastructurii critice
SRI Inquam Photos / Octav Ganea

Între iulie și august 2024, România a fost ținta mai multor tentative de sabotaj, însă SRI a reușit să împiedice o astfel de operațiune și a identificat autorul înainte ca acesta să acționeze, conform unui comunicat de presă emis vineri.

Operațiunea de sabotaj o avea drept protagonist pe Luis Alfonso Murillo Diosa, un cetățean columbian, parte a unei rețele ample de sabotori care viza diferite țări europene, coordonată prin intermediari de către serviciile secrete ruse.

„Informațiile colectate de SRI și transmise rapid către Ministerul Afacerilor Interne au dus la reținerea sa pe 30 iulie 2024, în contextul în care el documenta detalii despre un depozit de materiale reciclabile situat în Bragadiru, în apropierea unor obiective considerate infrastructuri critice (exploatări de țiței, magistrale de gaz și turnuri de telecomunicații),” a precizat SRI.

Conform investigațiilor serviciului, columbianul acționa pe baza unui plan stabilit, având indicii clare în legătură cu țintele pe care le-a primit prin fotografii pe telefon.

Acesta a fost reținut de procurorii DIICOT și a fost deferit justiției pentru comiterea unei infracțiuni împotriva securității naționale.

„Stilul de operare specific serviciilor ruse este evidențiat de utilizarea unui intermediar care acționează ca organizator și recrutator pe platformele de socializare, gestionând rezervările pentru călătorie și cazare, și oferind pe canale criptate informații despre tipul de misiune, destinație și țintele vizate,” a menționat SRI.

Sabotorul a fost instruit să comunice regulat și să documenteze întregul proces de activități pe care îl desfășura, demonstrând prin imagini specifice că acționa conform instrucțiunilor primite.

Campania de dezinformare pe rețelele sociale

Documentația foto-video era necesară pentru sprijinirea unor campanii de dezinformare desfășurate pe rețelele sociale, promovând operațiuni diversioniste de amploare pretins realizate de o unitate de rezistență ucraineană pro-rusă.

Așa cum a menționat SRI, aceste campanii aveau rolul de a crea panică și neîncredere în autorități și în rândul populației. Odată cu reținerea sabotorului, coordonatorii săi au fost induși în eroare de un incendiu provocat de un scurtcircuit, ce a avut loc în Bragadiru pe 1 august 2024.

Imediat după acest incident, canale de Telegram rusești au difuzat informații false, folosind imagini cu alte incendii și asociind evenimentul din Bragadiru cu o acțiune a unei grupări de rezistență ucrainene, susținând că ar fi distrus un centru logistic de combustibil destinat Ucrainei.

Aceste afirmații au fost dezmintite de autoritățile române prin comunicate oficiale.

Declarațiile DIICOT referitoare la cetățeanul columbian, în decembrie

Pe 4 decembrie, procurorii DIICOT au anunțat că au trimis în judecată un cetățean columbian care pregătea acte de sabotaj în România, la instigarea unei persoane rezidente în Rusia.

Columbianul, în vârstă de 34 de ani, se află în arest preventiv, iar rechizitoriul îndreptat împotriva sa, pentru tentativă de acte de diversiune, a fost finalizat de DIICOT pe 13 noiembrie.

„Materialul de probă a arătat că, în iulie 2024, la instigarea unui suspect din Federația Rusă, inculpatul a realizat o activitate de documentare pentru a implementa un plan de incendiere sau distrugere prin explozie a unor obiective de importanță națională, reprezentând un pericol pentru securitatea națională,” a comunicat DIICOT.

Conform procurorilor, inculpatul a efectuat recunoașteri ale obiectivelor vizate, realizând fotografii și filmări. Acesta nu a reușit să-și ducă planurile la îndeplinire datorită intervenției autorităților.

Cercetările au relevat că inculpatul a servit în forțele armate ale țării sale, având instruire în activități de colectare de informații,” au mai afirmat aceștia.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București, după ce ancheta DIICOT a beneficiat de sprijinul SRI.

Recomandari
Show Cookie Preferences