Un oficial NATO afirmă că protejarea tuturor infrastructurilor subacvatice împotriva sabotajului este „imposibilă”

Un oficial NATO afirmă că protejarea tuturor infrastructurilor subacvatice împotriva sabotajului este „imposibilă”
Nave militare estoniene pe Marea Baltică. Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Conform unui oficial NATO specializat în probleme de infrastructură, este „imposibil” pentru națiunile membre să asigure protecția completă a infrastructurilor subacvatice sensibile, inclusiv cabluri și conducte, având în vedere vastitatea acestei rețele.

Niels Markussen, căpitan al marinei daneze și conducător al Centrului maritim NATO pentru securitatea infrastructurilor critice subacvatice, subliniază că „nu puteți plasa o navă pe fiecare milă nautică de conductă sau cablu”, descriind astfel sarcina ca fiind imposibilă.

Markussen menționează că există aproximativ 50.000 de nave mari la nivel mondial care pot provoca daune infrastructurii prin aruncarea ancorei.

Securitatea la granițele Rusiei, în special în Marea Baltică, a devenit o preocupare majoră pentru Alianța NATO după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

Recent, mai multe cabluri subacvatice de telecomunicații și de alimentare electrică au fost avariate în Marea Baltică, iar lideri și experți europeni suspectează că acestea sunt rezultatul unor acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia.

Liderii țărilor NATO ce se află în vecinătatea Mării Baltice s-au întâlnit marți în Finlanda pentru a discuta despre strategii de creștere a securității în această zonă vitală pentru Alianță.

Ca răspuns la pagubele suspectate cauzate de Moscova, NATO a decis să desfășoare nave, avioane și drone. Această operațiune este planificată să dureze o perioadă nedeterminată.

O flotă de drone navale de suprafață va fi utilizată „pentru a îmbunătăți supravegherea și descurajarea”, conform declarațiilor secretarului general NATO, Mark Rutte.

Niels Markussen a adăugat că, între timp, misiunea de supraveghere desfășurată în Marea Baltică nu va elimina complet riscurile, dar va conduce la o atenție crescută și o înțelegere mai bună a activităților din zonă, având în vedere că aceasta va avea un efect de descurajare.

Pe 25 decembrie, cablul electric EstLink 2, care leagă Finlanda de Estonia, precum și alte patru cabluri de telecomunicații, au fost avariate, la câteva săptămâni după o acțiune similară care a afectat două cabluri de telecomunicații în apele suedeze.

Poliția finlandeză a suspectat petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, parte a unei posibile „flote fantomă” ruse, de implicare în sabotajul acestor cabluri, efectuată o razie pe navă și ulterior a pus sechestru pe vas pe durata anchetei.

Recomandari
Show Cookie Preferences