Un incident neobișnuit, posibila cauză a prăbușirii avionului Jeju Air, conform unei surse din anchetă
Anchetatorii au descoperit pene de pasăre și sânge în ambele motoare ale avionului Jeju Air, care a suferit un accident în Coreea de Sud luna trecută, provocând moartea a 179 de persoane, a relatat vineri o persoană apropiată de ancheta în desfășurare.
Avionul Boeing 737-800, ce a decolat din Bangkok, Thailand, având ca destinație comitatul Muan din sud-vestul Coreei de Sud, a aterizat pe burtă și a ieșit de pe pista aeroportului regional, declanșând un incendiu după ce s-a lovit de un zid.
Doar doi membri ai echipajului din spatele avionului au supraviețuit celui mai grav accident aviatic din istoria Coreei de Sud.
Conform autorităților sud-coreene, cu aproximativ patru minute înainte de accidentul tragic, unul dintre piloți a raportat un impact cu o pasăre și a solicitat o situație de urgență înainte de a încerca o manevră de întoarcere pentru o aterizare în partea opusă a pistei.
Cu două minute înainte ca pilotul să solicite ajutor de urgență, controlorii de trafic aerian avizaseră despre „activitatea păsărilor” din zona respectivă.
Recent, anchetatorii au anunțat că s-au descoperit pene pe unul dintre motoarele recuperate de la locul accidentului, adăugând că imaginile video au demonstrat că un motor a fost lovit de o pasăre.
Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud nu a dorit să comenteze asupra găsirii penelor și sângelui în ambele motoare.
Cele două cutii negre ale avionului, de o importanță crucială pentru stabilirea cauzelor prăbușirii lunii trecute, au încetat să mai înregistreze cu aproximativ patru minute înainte de accident, ceea ce reprezintă o dificultate pentru ancheta în desfășurare.
Sim Jai-dong, fost investigator al accidentelor din cadrul Ministerului Transporturilor, a menționat duminică faptul că absența datelor a fost surprinzătoare, sugerând că ar putea exista o posibilitate să fi existat o întrerupere a energiei, inclusiv a celei de rezervă, un lucru rar întâlnit.
Incidentul de a lovi păsări care afectează ambele motoare rămâne o situație rară în aviația mondială, deși au existat cazuri în care piloții au reușit să aterizeze aeronavele fără victime în circumstanțe similare, precum „Miracolul de pe râul Hudson” din SUA în 2009 și o aterizare pe un câmp de porumb în Rusia în 2019.