Liderul grupării „Hells Angels” din București, condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA pentru trafic de droguri și planificarea asasinării a doi rivali
Marius Lazăr, conducătorul filialei române a Hells Angels, a fost condamnat de instanțele americane la o pedeapsă de 25 de ani de detenție, fiind acuzat de trafic de cocaină transfrontalier, spălare de bani, trafic de arme și complicitate la uciderea unor membri ai unei bande rivale, conform unui comunicat emis pe 15 ianuarie de procuratura din SUA.
„Marius Lazăr, în vârstă de 51 de ani, din București, a primit o condamnare de 300 de luni de închisoare federală din partea judecătoarei districtuale Marcia A. Crone la data de 15 ianuarie 2025”, se menționează în comunicat.
Activități ilegale legate de droguri și planuri de asasinat
Documentele judecătorești și dovezile prezentate în cadrul procesului indică faptul că Lazăr a fost unul dintre membrii fondatori ai filialei din București a grupului Hells Angels, o organizație transnațională de motocicliști originară din SUA, activă pe șase continente.
„În urma colaborării sale cu un alt membru Hells Angels din Noua Zeelandă, Lazăr a fost implicat într-o conspirație pentru a achiziționa peste 400 de kilograme de cocaină de la o persoană din Statele Unite, crezând că este un traficant de droguri de marcă, dar care se dovedea a fi un agent sub acoperire al Drug Enforcement Administration (DEA).
În timpul negocierilor pentru achiziția de cocaină, Lazăr a solicitat agentului sub acoperire să îl ajute să extindă acțiunile sale, cerând să fie asasinați doi membri ai unei grupări rivale din România și oferindu-i în schimb puști, grenade, vehicule blindate și alte echipamente militare, pe care Lazăr înțelegea că vor fi folosite împotriva polițiștilor din SUA. Conspirația a trimis aproape 1 milion de dolari în SUA, prin transferuri bancare și Bitcoin, ca plată pentru droguri și asasinat”, detaliază comunicatul procuraturii americane.
Pe 17 noiembrie 2023, un juriu federal din Beaumont l-a găsit vinovat pe Lazăr de conspirație la șantaj, conspirație pentru importul de cocaină în SUA și conspirație la spălare de bani.
Alte două persoane implicate în acest incident, Murray Michael Matthews și Marc Patrick Johnson, sunt date în urmărire.