O decizie recentă a lui Mark Rutte cu privire la afacerile cu China înainte de conducerea NATO
Guvernul olandez a exclus miliarde de euro din vânzările companiei ASML către China din raportările oficiale, o alegere realizată în perioada în care Mark Rutte, noul lider al NATO, îndeplinea funcția de prim-ministru al Olandei, conform unei investigații publicate recent de Reuters.
Anterior deciziei luate în mandatul lui Rutte, raportarea exporturilor de bunuri cu „utilizare duală” – relevante pentru aplicații militare – era o practică obișnuită a guvernului olandez. Astfel, experții care se bazează pe datele publice pentru a evalua capacitățile militare ale diverselor țări ar putea avea acum o imagine distorsionată.
ASML, o firmă de top din Olanda și Europa specializată în echipamentele pentru cipuri electronice, a fost subiectul „Operațiunii Beethoven”, un plan de investiții de 2,5 miliarde de euro anunțat de guvernul Rutte în martie 2022, menit să descurajeze externalizarea producției.
Conform raportărilor, ASML a realizat vânzări către China de aproximativ 7 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2024, dar nu detaliază tipurile de echipamente vândute pe fiecare piață.
Relevanța dezvăluirilor legate de exporturile ASML
Aceste informații sunt esențiale din punct de vedere financiar și militar, deoarece tipul de echipamente cumpărate de clienții ASML influențează sofisticarea cipurilor pe care aceștia le pot produce.
Excluderea majorității vânzărilor ASML către China din raportările publice a fost confirmată recent de Ministerul de Externe olandez și datează din septembrie 2023.
Sub presiunea Statelor Unite, guvernul olandez a implementat o listă națională de bunuri „cu utilizare duală”, punând accentul pe echipamentele DUV (Deep Ultraviolet) de la ASML, care necesită licență de export, în timp ce echipamentele avansate EUV (Extreme Ultraviolet) necesită întotdeauna o astfel de licență.
Argumentele Olandei privind confidențialitatea comercială
În răspunsurile transmise agenției Reuters, Ministerul de Externe al Olandei a indicat că, deși dezvăluirea licențelor pentru bunurile sensibile conforme cu reglementările Uniunii Europene este obligatorie, aceasta nu se aplică echipamentelor DUV incluse pe noua listă.
Conform ministerului, dezvăluirea acestor informații ar putea fi asociată cu companii specifice, punând astfel în lumină informații comerciale sensibile.
Frank Slijper, de la organizația pentru pace PAX, critică acestă politică, susținând că cerințele de transparență sunt esențiale pentru evaluarea corectă a capacităților militare ale națiunilor și pentru prevenirea conflictelor.
Acesta subliniază că majorarea secretizării nu servește intereselor nimănui.
China, cel mai important client al ASML
Un raport adresat parlamentului olandez în noiembrie 2024 arată că, deși China a fost menționată ca a șasea destinație din punct de vedere al bunurilor cu „utilizare duală”, cu exporturi de 253 milioane de euro (262 milioane de dolari) în 2023, dacă s-ar lua în considerare vânzările ASML, aceasta ar fi devenit simbolic cel mai mare client.
Conform estimărilor jurnaliștilor Reuters, China ar ocupa prima poziție, devansând Taiwanul, Coreea de Sud, SUA și Marea Britanie, dacă vânzările ASML pentru „utilizare duală” ar fi fost incluse.
Nici Mark Rutte nu a comentat situația, deși a fost ales lider NATO în iunie anul trecut.
Un politician cunoscut sub numele de „Teflon Mark” datorită capacității de a supraviețui scandalurilor politice, Rutte a fost văzut ca un lider ideal pentru dialoguri cu Donald Trump, având o relație favorabilă cu acesta în timpul mandatului său.
Rutte pe relația cu Trump și implicarea în Ucraina
Rutte a declarat că Europa nu ar trebui să se plângă de Trump, ci să se concentreze pe acțiuni eficiente pentru sprijinirea Ucrainei. „Trebuie să lucrăm cu toți cei de pe ringul de dans,” a afirmat el la Conferința de Securitate de la München de anul trecut.
Trump, care se pregătește să fie învestit ca al 47-lea președinte al SUA, și-a axat politica externă pe contracararea Chinei în primul său mandat, iar declarațiile recente sugerează o abordare și mai strictă în relațiile cu Beijingul.
Însă, el a afirmat recent că se așteaptă să ajungă la un acord cu președintele chinez Xi Jinping, care a trimis un reprezentant în loc să participe personal la ceremonia de învestire.