USR solicită demisia lui Toni Greblă: „A eșuat grav în asigurarea transparenței campaniilor și corectitudinii votului”
Elena Lasconi, președinta USR, cere demisia lui Toni Greblă, șeful AEP, afirmând că instituția sa nu a întreprins măsuri pentru a garanta că, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, „toți candidații au campanii transparente și procesul de votare este corect”.
Motivul acestei cereri este adoptarea ordonanței de urgență care permite închiderea secțiilor de votare din diaspora mai devreme, în ziua de 4 mai, cu ocazia primului tur al alegerilor prezidențiale.
„O nouă rundă de alegeri prezidențiale, dar fără Toni Greblă în fruntea AEP! Deși mai erau motive să contestăm, ordonanța care limitează dreptul românilor din diaspora de a vota și care încearcă să restrângă libertatea de exprimare a românilor în campania electorală este momentul de cotitură în cazul lui Toni Greblă”, a declarat Elena Lasconi pe Facebook.
Lasconi subliniază că Toni Greblă încasează „aproape patru pensii speciale” și nu mai ar trebui să conducă AEP, având în vedere organizarea deficitară a scrutinerelor recente.
„Deși susține că ultimele alegeri au fost organizate „impecabil”, Autoritatea Electorală Permanentă a eșuat grav în a se asigura că toți candidații au campanii transparente și că votul este corect. Unul dintre candidații extremiști, care a ajuns în turul 2, a declarat că a investit zero lei în campanie, deși s-a bucurat de o amplă promovare pe rețelele sociale, finanțată de personalități controversate și chiar de PNL! A fost ajutat și de PSD pentru a accede în turul 2. AEP nu a intervenit în niciun fel pentru a preveni aceste nereguli”, a mai adăugat Lasconi.
În finalul mesajului, lidera USR se adresează lui Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan: „Trimiteți-l pe Toni Greblă acasă! A compromis procesul electoral și a erodat încrederea românilor în dreptul obținut acum 35 de ani, reprezintă un pericol pentru democrația din România!”.
Ordonanța de Urgență adoptată joi de către guvern stabilește că secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, ora României. La ultimele două alegeri, votul a fost permis până la ora locală 21:00.
Toni Greblă, șeful AEP, a declarat că instituția sa nu a propus modificarea, în ciuda afirmațiilor premierului Ciolacu și ale purtătorului de cuvânt al Guvernului care au indicat că propunerea provine de la AEP. Greblă afirmă că nu știe cine a făcut propunerea de modificare.