Organizația Mondială a Sănătății solicită fonduri: „Deciziile privind asistența devin tot mai dificile”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat joi suma de 1,5 miliarde de dolari pentru a-și susține activitățile în anul 2025, invocând „crizele sanitare globale fără precedent”, o sumă comparabilă cu cea solicitată în anul anterior, conform AFP.
„Anul acesta, OMS vizează obținerea a 1,5 miliarde de dolari pentru a-și continua activitatea esențială în fața situațiilor de urgență actuale și pentru a răspunde rapid la noi crize”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul prezentării apelului de finanțare. „Fără o finanțare adecvată și sustenabilă, va fi imposibil să decidem cine beneficiază de asistență și cine nu”, a adăugat acesta.
Fondurile solicitate sunt destinate gestionării „unor crize sanitare globale fără precedent, generate de conflicte, schimbări climatice, epidemii și migrarea populațiilor”, a subliniat OMS într-un comunicat. Directorul organizației a menționat că situațiile de urgență devin „neîncetate, se suprapun și se intensifică”, nu mai fiind izolate.
OMS, ce are o prezență în peste 150 de țări, estimează că în acest an, 305 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar de urgență.
Cu toate acestea, „uitați-vă la nevoile crescânde, ne confruntăm acum și cu o provocare suplimentară: disparitatea din finanțarea ajutoarelor umanitare”, a precizat directorul OMS.
El a explicat că în 2024, finanțarea pentru sectorul sănătății la nivel mondial acoperă doar 40% din necesitățile totale. „OMS nu poate face față singură provocărilor de amploare cu care ne confruntăm. Avem nevoie de angajamentul comunității mondiale alături de noi. Astăzi, sunt aici să cer continuarea susținerii dumneavoastră”, a declarat Ghebreyesus.
Apelul pentru fonduri vine cu câteva zile înainte de ceremonia de învestitură a fostului președinte Donald Trump, care, în timpul mandatului său anterior, a inițiat procedura de retragere a Statelor Unite din OMS, organizație de care depind semnificativ. Analiști au exprimat îngrijorarea că președintele ales ar putea relua această procedură odată ce va prelua oficial funcția.