MApN reacționează sever la comentariile lui Călin Georgescu privind baza de la Mihail Kogălniceanu
Ministerul Apărării Naționale a exprimat joi un protest ferm față de „dezinformările articole în circulație în mediul online din România și în afaceri internaționale”, reacția fiind generată de afirmațiile lui Călin Georgescu în cadrul unor podcasturi cu Alex Jones și Shawn Ryan, în care acesta a afirmat că baza Mihail Kogălniceanu este destinată unei ofensive împotriva Rusiei și că autoritățile române intenționează să inițieze un al Treilea Război Mondial.
MApN a acuzat că „manipulările din spațiul public referitoare la acest subiect sunt asociate cu campaniile de propagandă promovate de Federația Rusă în cadrul atacurilor hibride împotriva statelor aliate”, conform unui comunicat postat pe portalul Inforadar, fără a face referire directă la Călin Georgescu.
Ministerul Apărării a menționat că „realitatea pe care încercările de dezinformare din partea propagandei ruse și vectorii acesteia din spațiul public românesc și Euro-Atlantic vor să o ascundă este că, începând din anii 2000, Federația Rusă a deviat tot mai mult de la spiritul parteneriatului cu NATO, așa cum a fost ilustrat în cadrul Consiliului NATO-Rusia, unde Rusia era tratată ca un partener egal.”
„Continuând tradițiile sovietice, Kremlinul denunță agresiuni imaginare, readucând în discuție, prin mijloacele informaționale, mitul cetății asediate”, a adăugat comunicatul MApN.
Declarațiile lui Călin Georgescu din podcasturi
Georgescu a afirmat că „prin intermediul lui Rutte, șeful NATO, se încearcă impunerea unor reguli cu scopul de a forța, dacă este posibil, declanșarea Al Treilea Război Mondial în regiune, în special prin România”, în timpul unei discuții cu Alex Jones, un cunoscut conspirator.
„Se află doar marionete în poziții de putere, oameni care depind de autoritate, nu lideri adevărați. În România sunt doar marionete, iar prin intermediul acestora doresc să genereze și să impună Al Treilea Război Mondial cât mai curând posibil, înainte de preluarea mandatului de către Trump, pe 20 ianuarie”, a declarat Georgescu.
Acesta a participat de asemenea la un podcast cu Shawn Ryan, denumit „Lovitura de stat din România dezvăluie disperarea NATO de a forța cel de-al Treilea Război Mondial?”
Ryan i-a solicitat lui Georgescu detalii despre baza NATO, considerată „cea mai mare din Europa”, întrebând dacă aceasta este destinată pentru a sprijini o ofensivă majoră împotriva Rusiei.
„Exact”, a răspuns Georgescu, „acesta este cuvintele cheie: ofensiv, ceea ce este greșit! Nu putem accepta asta, nu ne privește, nu este războiul nostru.”
Reacția formală a unui oficial american
James O’Brien, secretar adjunct american pentru afaceri europene și euroasiatice, a declarat marți la București în contextul declarațiilor lui Georgescu: „Cred că acest tip de propagandă a fricii nu își găsește locul. Dacă va continua cu astfel de afirmații, ar trebui să aducă dovezi.”
O'Brien a catalogat ca „prostii” acuzațiile lui Georgescu privind posibila utilizare a bazei Mihail Kogălniceanu în scopul unei ofensive față de Rusia.
El a afirmat: „Într-un singur cuvânt, prostii. Aceasta este o bază românească concepută pentru apărarea României. România găzduiește acolo câțiva soldați americani care ajută țara în scopuri de apărare. Acest tip de propagandă a fricii nu își are locul și dacă va continua cu astfel de declarații, ar trebui să dovedească ceea ce afirmă.”
MApN: Suveranitatea națională este un concept valoros
Ministerul Apărării Naționale a respins, în comunicatul său, „speculațiile ce au apărut în spațiul public la nivel românesc și internațional referitoare la interpretări și scenarii manipulatoare, nejustificate în legătură cu proiectul de extindere a Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.”
„Logica din spatele acestor încercări de distorsionare a adevărului este ușor de înțeles. În 2024, România va marca 20 de ani de la aderarea la NATO, un obiectiv strategic realizat prin voința poporului român. Apartenența la NATO garantează libertatea și prosperitatea cetățenilor români în cadrul unei societăți democratice. Niciodată România nu a beneficiat de o astfel de asigurare pentru suveranitate și securitate națională. NATO funcționează ca un instrument ce consolidează și protejează suveranitatea fiecărui stat membru, nu doar în domeniul apărării și securității, ci în toate aspectele”, a subliniat ministerul.
MApN a afirmat că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați, precizând că „suveranitatea națională nu este doar o expresie sau un concept speculativ, ci reprezintă un complex de principii și acțiuni exercitate de statul român prin acțiuni naționale și în interiorul NATO, cea mai puternică structură politico-militară defensivă din istorie.”
Agresiunea Kremlinului și dezinformarea
MApN a continuat prin a menționa: „Realitatea pe care propaganda rusă și vectorii acesteia din spațiul public românesc și Euro-Atlantic încearcă să o ascundă este că începând cu anul 2000, Rusia s-a îndepărtat semnificativ de spiritul colaborării cu comunitatea nord-atlantică, așa cum se reflectă în Consiliul NATO-Rusia, un forum de consultare în care Rusia a fost tratată de aliați cu respectul cuvenit.”
„Respectând tradițiile sovietice, Kremlinul a denunțat agresiuni false, readucând în discuție, prin intermediul societății informaționale, mitul cetății asediate.”
După ce a încălcat constant prevederile unor tratate internaționale referitoare la armamente, Rusia a invadat Georgia în 2008.
De la acea dată, Federația Rusă a militarizat Marea Neagră, a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este angajată într-un război de agresiune împotriva unui stat suveran. Războiul brutal pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei este doar o dimensiune a atacului pe care Rusia îl lansează asupra lumii democrate.”
În plus, Federația Rusă este implicată într-un set continuu de acțiuni hibride împotriva țărilor membre ale NATO, UE, precum și a altor state din zona Mării Negre, cum ar fi Republica Moldova, pe care o șantajează constant prin metode energetice, economice și acțiuni subversive.
În acest context, trebuie înțelese toate măsurile adoptate de România și Aliați pentru întărirea apărării și descurajarea oricărei agresiuni din partea Rusiei. Toate aceste măsuri sunt de natură defensivă și au fost implementate în mod transparent și în corelație directă cu nivelul amenințărilor reale reprezentate de comportamentul agresiv al Rusiei.
Prezența militarilor aliați în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și în alte baze din România este o normalitate în cadrul apartenenței României la NATO și simbolizează solidaritatea Aliaților în fața amenințărilor la adresa păcii regionale generate de acțiunile agresive ale Federației Ruse.
Investițiile pentru extinderea și modernizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană la Mihail Kogălniceanu au fost decise printr-o hotărâre a Guvernului României în 2019, iar durata extinderii este prevăzută pe o perioadă de 20 de ani, având o valoare totală estimată la peste 12 miliarde de lei.