Un român, un bulgar și un danez primesc fiecare câte 100 de euro. Cine își poate cumpăra mai multe produse?

Un român, un bulgar și un danez primesc fiecare câte 100 de euro. Cine își poate cumpăra mai multe produse?
euro-lei-bani, Foto: Dreamstime

În anul 2023, Bulgaria a înregistrat cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile inclus în consumul final al gospodăriilor, fiind cu 41% sub media Uniunii Europene, urmată de România, care se situează cu 39% sub această medie, conform unui comunicat de presă dat publicității vineri de către Oficiul Național de Statistică.

Pentru bunurile de consum și serviciile din consumul final, fiecare cetățean din Uniunea Europeană plătește 100 de euro, în timp ce în Danemarca acest cost se ridică la 145 de euro, iar în Bulgaria ajunge la doar 59 de euro.

Danemarca se află pe primul loc în Uniunea Europeană la nivelul prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor, cu prețuri cu 45% mai mari decât media UE, urmată de Irlanda (37% peste media UE), Luxemburg (34% peste media UE) și Finlanda (24% peste media UE).

În România, prețurile sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană pentru categoria „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (72%), fiind urmată de Bulgaria (74%).

Bulgaria continuă să fie cea mai accesibilă țară din Uniunea Europeană pentru categoriile „Transport” (71%) și servicii de cazare și restaurante (52%), în timp ce România are cele mai reduse prețuri în segmentul „Recreere și cultură” (64%).

Danemarca se evidențiază ca cea mai costisitoare țară din UE în ceea ce privește categoriile „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (125%), „Transport” (126%), „Recreere și cultură“ (137%) și servicii de cazare și restaurante (152%).

România are un PIB pe cap de locuitor de 78% față de media Uniunii Europene, fiind urmată de Polonia și Ungaria, ambele cu 77% din media UE.

Bulgaria a înregistrat, în anul 2023, cea mai mică valoare a PIB-ului pe locuitor, cu o valoare cu 36% sub media Uniunii Europene.

Luxemburg a avut cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, depășind media UE cu 137%. Aceasta este parțial justificată de prezența unui număr mare de străini în forța de muncă a țării, care contribuie la PIB, dar nu sunt incluși în cifra populației rezidente.

Aceste informații reflectă cercetarea privind Puterea de Cumpărare în România comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Datele au fost realizate de Eurostat în decembrie 2024, pe baza prețurilor de consum colectate de țările participante pentru un set comun de bunuri și servicii reprezentative, precum și pe baza informațiilor transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.

Recomandari
Show Cookie Preferences