Așteptarea deciziei Înaltei Curți în cazul anulării alegerilor prezidențiale cerută de Călin Georgescu
Înalta Curte de Casație și Justiție va decide vineri în cazul procesului inițiat de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept. Aceștia au acționat în instanță președintele Klaus Iohannis, Biroul Electoral Central și alte instituții, solicitând anularea hotărârilor BEC referitoare la reluarea alegerilor prezidențiale.
Ședința de judecată a avut loc joi și a durat aproape șase ore, cu prezența lui Călin Georgescu la instanța supremă.
Călin Georgescu, fost candidatul la alegerile prezidențiale, care a obținut victoria în primul tur al scrutinului, a afirmat la ieșirea din instanță că decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor s-a făcut fără dovezi.
„Când judeci drepturile omului, încalci orice creație umană. Aceasta este ideea. Această acțiune reprezintă o luptă împotriva lui Dumnezeu și împotriva dreptului poporului român, în special împotriva dreptului fundamental la libertate, care este votul liber. Practic, judecăm că am votat liber. Asta este esența”, a declarat Georgescu.
Georgescu a subliniat că este inacceptabil ca drepturile omului, în special dreptul de a alege și a fi ales, să fie judecate în instanță. „Sunt aici pentru a relansa și reabilita dreptul constituțional și sunt hotărât să continui această luptă până la capăt”, a adăugat el.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor, câștigat de Călin Georgescu, bazându-se pe documente desecretizate de CSAT și primite de la SRI, SIE, MAI și STS. Rapoartele SRI indică o operațiune planificată în avans, în favoarea lui Călin Georgescu, având „modul de operare al unui actor statal”.
Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au acționat în justiție BEC și alte instituții, inclusiv pe președintele Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi (USR), cerând anularea a două hotărâri BEC care dispuneau reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, conform deciziei Curții Constituționale.
Curtea de Apel București a respins, pe 31 decembrie, acțiunea inițiată de Călin Georgescu, dar acesta a decis să facă recurs.
De asemenea, Georgescu a înaintat o plângere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.