Rusia intenționează să achiziționeze gaz pentru Transnistria, conform publicației Kommersant
Un raport al publicației rusești Kommersant indică planurile Rusiei de a cumpăra gaz pentru Transnistria de pe piețele spot europene, prin intermediul unei companii intermediare. Liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a declarat miercuri, după o vizită la Moscova, că livrările de gaze în regiune vor fi reluate, dar fără a oferi o dată precisă.
Conform estimărilor Kommersant, Rusia ar putea achiziționa, printr-un intermediar, aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi în perioada ianuarie-aprilie, suma totală pentru aceste livrări fiind estimată la 164 de milioane de dolari.
Publicația rusă notează că „costurile în acest caz vor fi probabil suportate de bugetul rus”. Există dificultăți în livrările printr-o rută alternativă a gazoductului transbalcanic, deoarece acestea ar necesita coordonări cu Bulgaria, România și Ucraina sau un acord specific cu Bucureștiul. În ceea ce privește achizițiile de pe piața spot, „Gazprom” nu le consideră în acest moment și nu le integrează în planurile de livrare.
Transnistria se confruntă cu o criză energetică, cauzată atât de întreruperea livrărilor de gaze prin Ucraina, cât și de un conflict economic între autoritățile de la Chișinău și Gazprom.
Livrările de gaz prin Ucraina au fost, de-a lungul timpului, principala modalitate prin care Rusia a sprijinit Transnistria, regiune ce a ieșit de sub controlul guvernului central al Moldovei în urma unui război scurt în 1992 și care găzduiește în continuare aproximativ 1.500 de soldați ruși.
Guvernul moldovean acuză gigantul rus Gazprom pentru criza energetică, menționând că acesta a refuzat să furnizeze gazul contratat pe o altă rută. Gazprom a declarat că va suspenda exporturile către Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând datorii neplătite de aproape 710 milioane de dolari. Moldova contestă aceste afirmații și, susținută de un audit internațional, susține că datoria reală se ridică doar la 8,6 milioane de dolari.