Profesoară din Galați, acuzată de DNA pentru primirea unei mită de peste 9000 de euro în legătură cu subiectele examenului de rezidențiat
O profesoară de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați este investigată de procurorii DNA pentru luare de mită. Aceasta a fost supusă unui control judiciar pe durata de 60 de zile, conform Agerpres.
Procurorii anticorupție din Galați au impus controlul judiciar începând cu 16 ianuarie 2025 asupra D.B.O., profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, președinte al comisiei de examinare pentru obținerea titlului de farmacist specialist și coordonator al grupei de rezidențiat în Farmacie Generală, conform unei declarații emise de DNA.
Sursa citată menționează că cadrele didactice sunt acuzate de luare de mită și de utilizarea, în diverse moduri, a informațiilor confidențiale sau de facilitarea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de foloase necuvenite.
9500 de euro pentru răspunsurile examenului de rezidențiat
„În contextul examenului de rezidențiat programat pentru luna noiembrie 2024, D.B.O. ar fi acceptat pe 10 octombrie 2024 promisiunea unei rezidente farmaciste și candidate la examen, pentru suma de 9.200 de euro, legată de îndeplinirea atribuțiilor sale, facilitând astfel promovarea frauduloasă a candidaților înscriși la examen prin furnizarea subiectelor.”
Pe 15 octombrie 2024, D.B.O. ar fi livrat în avans subiectele către rezidenta menționată, pentru a le împărtăși altor colegi care ar fi oferit bani pentru a fraudeze examenul, în condițiile în care aceste informații nu erau publice la momentul respectiv. Examenul de rezidențiat pentru specializarea Farmacie Generală a avut loc pe 8 noiembrie 2024 la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, unde toți cei 29 de rezidenți farmacişti au fost declarați admiși, cu medii peste 8, conform declarației DNA.
De asemenea, cercetările au arătat că, în timpul examenului, candidații au fost lăsați de membrii comisiei de examinare să utilizeze diverse surse de informare (telefoane mobile, smartwatch-uri și notițe scrise) pentru a rezolva subiectele.
„În aceste condiții, pe 16 ianuarie 2025, soțul profesoarei D.B.O. ar fi primit 9.200 de euro, considerată mită, de la o persoană apropiată a rezidentei, pentru inculpată, în scopul menționat anterior”, se precizează de DNA.
Pe parcursul durezei controlului judiciar, profesoara acuzată de luare de mită trebuie să respecte anumite obligații, cum ar fi interdicția de a părăsi țara fără acordul procurorului și să nu comunice în vreun fel cu persoanele menționate în ordonanța de control. I s-a subliniat că, în cazul încălcării cu rea-credință a obligațiilor, aceasta poate fi supusă arestului la domiciliu sau arestării preventive.
Alte cadre didactice sunt investigate
„În această anchetă sunt vizate și alte cadre universitare de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității ‘Dunărea de Jos’ din Galați. Pe 16 ianuarie 2025, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale, au avut loc percheziții în nouă locații, inclusiv sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice. Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și Biroului de Operațiuni Speciale Galați”, mai menționează comunicatul de presă al DNA.