Rusia „își creează evident condițiile” pentru un atac asupra NATO, avertizează un general din armata germană

Rusia „își creează evident condițiile” pentru un atac asupra NATO, avertizează un general din armata germană
Generalul-maior Christian Freuding, coordonator-șef al ajutorului militar pentru Ucraina și șef al Statului Major de Planificare al Ministerului Federal german al Apărării, la Berlin, pe 19 septembrie 2024. Sursa foto: Kay Nietfeld / DPA / Profimedia

Rusia intensifică acumularea de forțe care depășesc necesitățile conflictului actual din Ucraina, conform unei declarații făcute de general-maiorul Christian Freuding, șeful grupului operativ militar al Germaniei pentru asistența acordată Ucrainei, citat de agenția de știri DPA.

„Observăm că forțele armate ruse nu numai că sunt capabile să compenseze singure pierderile semnificative de personal și tehnică, cu ajutorul partenerilor lor, dar reușesc și să se reînarmeze cu succes”, a precizat el într-un interviu pentru ediția de duminică a ziarului Die Welt.

Deși nu se știe cu certitudine dacă Rusia va iniția un atac împotriva statelor NATO în următoarele luni sau ani, „Moscova creează în mod evident condițiile pentru o astfel de acțiune”, a subliniat generalul, conform relatărilor Agerpres.

În acest context, Freuding a remarcat că armata rusă achiziționează lunar un număr tot mai mare de tancuri, muniții, rachete și drona. „Producția este în creștere, iar stocurile din depozite se măresc”, a adăugat el.

„O amenințare masivă”

Deputata europeană Marie-Agnes Strack-Zimmermann, expertă în domeniul apărării din cadrul Partidului Liberal Democrat din Germania, subliniază preocupările legate de o „amenințare masivă” pe care Rusia o reprezintă pentru Germania și Europa, în contextul războiului din Ucraina care durează de aproape trei ani.

„Rusia dispune de un număr impresionant de trupe și de o paletă variată de echipamente extrem de eficiente”, a declarat ea pentru Die Welt, adăugând că Moscova a obținut aceste rezultate în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.

Cu toate acestea, ea recunoaște că problemele de calitate și dependența de tehnologia din străinătate constituie factori limitativi pentru Rusia în prezent.

Roderich Kiesewetter, expert în politică externă din partea partidului creștin-democrat, consideră atacurile hibride actuale ale Rusiei drept „precursori ai războiului”, făcând referire la activitățile de spionaj și la atacurile masive despre serviciile IT.

NATO a întărit apărarea împotriva sabotajelor și atacurilor cibernetice, fiind vigilență față de acțiunile Rusiei și acțiunile Chinei, conform DPA.

În ultimele săptămâni, Moscova a fost acuzată de acte de sabotaj asupra cablurilor subacvatice și a conductelor din Marea Baltică, atribuite așa-numitei sale „flote fantomă” de nave-cisternă vechi, utilizate pentru a exporta petrol, eludând astfel sancțiunile occidentale.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina în format LIVETEXT.

Recomandari
Show Cookie Preferences