Decizie a instanței privind amenda de 35 milioane de euro aplicată pentru defrișările din IOR

Decizie a instanței privind amenda de 35 milioane de euro aplicată pentru defrișările din IOR
Defrisari pe cele 12 ha retrocedate în IOR - octombrie 2024 / Foto: HotNews.ro/Catiușa Ivanov

Judecătoria Sectorului 3 a decis să mențină amenda de 35 milioane de euro impusă de Nicușor Dan, anul trecut, pentru defrișările efectuate pe terenul retrocedat în IOR. Instanța a respins cererea de anulare a amenzii datorită decesului Mariei Cocoru, proprietara celor 12 hectare retrocedate.

„Instanța admite excepția lipsei capacității procesuale de folosință a petentei, invocată din oficiu. Plângerea contravențională referitoare la procesul-verbal seria C nr. 0042203/30.10.2023, este respinsă, fiind formulată de o persoană lipsită de capacitate procesuală de folosință. Există drept de apel în termen de 30 zile de la data comunicării”, se arată în decizia instanței.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare cu amenda, având în vedere că există discuții cu privire la inclusivitatea acesteia în masa succesorală, iar opiniile legale în acest sens sunt diverse.

Până în prezent, nu sunt cunoscuți moștenitorii, deoarece succesiunea apare ca nefinalizată în cartea funciară.

Proprietara celor 12 hectare din Parcul IOR a fost sancționată anul trecut de Primăria Capitalei, prin intermediul Poliției Locale, cu o amendă substanțială de 35 milioane de euro pentru afectarea spațiului verde. Sancțiunea a fost aplicată după ce pe o suprafață de 9.000 mp din zona verde au fost îndepărtați copacii și iarba, iar terenul a fost nivelat.

Amenda a fost impusă conform Legii 24/2007 ce reglementează protecția spațiilor verzi.

„Aici am asistat la o acțiune gravă împotriva publicului și a cetățenilor, care finalmente este sancționată de autoritatea publică. Este vorba despre un articol din Legea 24/2007 care interzice diminuarea suprafețelor de spațiu verde. Este esențial ca acest articol să rămână în vigoare în cadrul legii, în ciuda discuțiilor legate de modificările propuse, atât la Codul Urbanismului cât și la Legea 24”, a comentat Nicușor Dan.

În ultimele luni, majoritatea copacilor de pe cele 12 hectare au dispărut. Daca în 2021 erau încă sute de arbori, acum situația s-a gravat. Doar în ultimele săptămâni, au fost tăiați peste 130 de copaci de pe terenurile retrocedate în Parcul IOR, fără avizul de defrișare, conform informațiilor furnizate de Primăria Capitalei.

Unii dintre copaci erau uscați, iar alții erau ancorați verde, conform filmărilor efectuate de locuitorii din zonă.

Recomandari
Show Cookie Preferences