Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce modificări aduce e-Factura?

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce modificări aduce e-Factura?
Victoria Dobre, Ștefan Machidon, Foto: Deloitte Romania

Începând cu 1 ianuarie 2024, procesul de digitalizare a raportărilor fiscale a intrat într-o nouă fază, ca urmare a unor reglementări recente publicate în decembrie anul trecut. Aceste schimbări semnificative vizează sistemele RO e-Factura și RO e-Transport, precum și introducerea unui nou fișier standard pentru control fiscal (SAF-T) și a unui sistem nou de raportare, numit e-TVA.

Ce aspecte importante trebuie să cunoască contribuabilii?

Modificările aduse sistemului RO e-Factura

De la 1 ianuarie 2024, obligația trimiterii facturilor emise prin sistemul național de facturare electronică, RO e-Factura, a fost extinsă pentru toate operațiunile taxabile desfășurate în România de persoanele impozabile localizate în țară, în relațiile B2B (business-to-business) și B2G (business-to-government), precum și pentru cele care, deși nu sunt stabilite în România, sunt înregistrate aici în scopuri de TVA în relațiile B2B. În trecut, această obligație se aplica doar operațiunilor cu produse cu risc fiscal ridicat.

Anumite tipuri de tranzacții, cum ar fi exporturile, livrările intracomunitare de bunuri, și livrările către companii care nu sunt stabilite și înregistrate în scop de TVA în România, sunt exceptate de la această obligație.

După implementarea sistemului, mulți contribuabili au raportat dificultăți și erori în utilizare, ceea ce a condus la îmbunătățiri și noi funcționalități introduse în sistem. ANAF a creat o aplicație gratuită pentru contribuabili, actualizată recent, care oferă acum o variantă simplificată destinată în special micilor contribuabili, ce conține doar 50 de câmpuri, în comparație cu 160 în varianta extinsă. Aceasta se adresează în special facturilor pentru servicii.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie, contribuabilii au obligația să transmită facturile prin sistemul electronic în termen de cinci zile lucrătoare, altfel riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de categoria în care sunt clasificați. Totuși, legislația prevede o perioadă de grație pentru a permite adaptarea atât a contribuabililor, cât și a autorităților la noul sistem, aceasta fiind extinsă până la 31 mai, având în vedere că mulți contribuabili, aproximativ 100.000, nu au utilizat încă sistemul.

Legislația prevede că nerespectarea termenelor de transmitere a facturilor va constitui contravenție, sancționată cu amendă. Se intenționează aplicarea unei singure amenzi pe lună, indiferent de numărul de facturi cu nereguli.

Contribuabilii care nu au început implementarea e-Factura trebuie să urmeze rapid procedurile necesare, având în vedere complexitatea tranzacțiilor, ceea ce poate îngreuna procesul de conformare.

Modificări ale sistemului RO e-Transport pentru transporturile internaționale

La finalul anului trecut, sistemul RO e-Transport a suferit modificări, extinzând obligația de raportare pentru transportul rutier internațional de bunuri, începând cu 15 decembrie 2023. Aceasta include operațiuni de import, export și livrări intracomunitare, indiferent de categoria produselor.

Nerespectarea acestor obligații poate atrage amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei, precum și confiscarea bunurilor nedeclarate pentru persoanele juridice, începând cu 1 iulie 2024.

Extinderea obligației de raportare pentru transporturile internaționale generează dificultăți de interpretare, în special în legătură cu categoriile de vehicule și criteriile de raportare, care sunt aplicabile doar pentru bunurile considerate cu risc fiscal ridicat.

De asemenea, autoritățile lucrează la o procedură de raportare pentru aceste tranzacții, dar nu există în prezent un termen clar pentru publicarea acesteia.

În plus, s-au anunțat și modificări pentru transporturile naționale, cu noi categorii de bunuri cu risc fiscal ridicat, precum carne, pește, ouă și lactate.

Conformarea la raportarea SAF-T

Referitor la raportarea SAF-T, implementată din 1 ianuarie 2022, ANAF a trimis notificări contribuabililor pentru nedepunerea declarației. Având în vedere că ne aflăm în al treilea an de raportare, se așteaptă aplicarea de sancțiuni pentru cei care nu respectă legislația.

Sistemul informatic RO e-TVA

Contribuabilii trebuie să se pregătească și pentru sistemul RO e-TVA, care va fi implementat începând cu 1 august 2024, conform OUG nr. 116/2023. Acest sistem va permite pre-completarea deconturilor de TVA, bazându-se pe datele din e-Factura și e-Case de marcat.

Contribuabilii vor primi, în spațiul privat virtual, decontul de TVA pre-completat, pe care trebuie să-l verifice și să-l completeze conform realității fiscale înainte de depunerea electronică.

Deși sistemul va facilita procesul de depunere, lipsa informațiilor despre tranzacțiile B2C și modificările frecvente realizate de contribuabili vor necesita intervenții manuale.

Așadar, anul 2024 se prezintă ca un an provocator în ceea ce privește raportările digitale, iar contribuabilii trebuie să se pregătească temeinic pentru o implementare eficientă a noilor sisteme.

Articol semnat de Victoria Dobre, Senior Manager, și Ștefan Machidon, Senior Consultant, Impozitare Indirectă, Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences