Directorul unei instituții financiare recunoaște că A.I. ar putea să-i preia atribuțiile: „Acum are abilități de raționament.”

Directorul unei instituții financiare recunoaște că A.I. ar putea să-i preia atribuțiile: „Acum are abilități de raționament.”
Sebastian Siemiatkowski, CEO-ul și unul dintre cofondatorii companiei fintech Klarma, în timpul unei discuții organizate la Helsink la o conferință pentru firme de tip startup, FOTO: Emmi Korhonen / Imago Stock and People / Profimedia Images

Sebastian Siemiatkowski a recunoscut că inteligența artificială (A.I.) ar putea să-i înlocuiască funcția de CEO al companiei financiare Klarna, conform unui articol publicat de Business Insider.

Siemiatkowski, cofondator al Klarna, un serviciu fintech suedez ce permite clienților să „cumpere acum, să plătească mai târziu”, a scris într-un mesaj pe platforma „X” deținută de Elon Musk că „A.I. este capabilă să execute toate sarcinile noastre de lucru, inclusiv pe a mea”, subliniind progresele sale în materie de raționament.

El a adăugat: „Nu sunt foarte încântat de această realitate. De fapt, munca mea este esențială pentru identitatea mea, iar realizarea că ar putea deveni inutilizabilă este descurajantă.”

Siemiatkowski a subliniat că A.I. poate acum rezolva probleme simple folosind raționamente fundamentale. El a remarcat că problemele complexe pot fi, de asemenea, „descompuse în sarcini mai ușor de gestionat, bazate pe raționamente de bază care pot fi integrate”, ceea ce înseamnă că A.I. înregistrează deja progrese în abordarea sarcinilor mai avansate.

„Cu toate acestea, nu este încă clar cum vom combina aceste elemente de raționament și cunoștințe pentru a imita munca pe care o desfășurăm în prezent”, a adăugat el.

CEO-ul Klarna a dezvăluit că angajările au fost suspendate din 2023 din cauza A.I.

Aceste declarații vin în urma unui interviu oferit Bloombrg TV în decembrie trecut, unde Siemiatkowski a precizat că Klarna a oprit angajările în 2023.

„Consider că activitățile noastre interne nu au fost suficient de bine comunicate. Am întrerupt recrutarea cu aproximativ un an în urmă, iar de la 4.500 de angajați, acum avem 3.500,” a explicat el. „Fluctuația naturală a personalului este similară cu cea din alte companii tech, unde oamenii rămân în medie cinci ani, deci 20% pleacă anual. Prin suspendarea angajărilor, pur și simplu reduc dimensiunea echipei, nu-i așa?”

El a mai menționat că a informat angajații că „totalul cheltuielilor salariale la Klarna va diminua, iar o parte din economia realizată se va regăsi în salariile lor.”

Deși site-ul Klarna afișa anunțuri de recrutare la momentul respectiv, un purtător de cuvânt al companiei a relatat pentru Business Insider că aceasta nu „recrutează activ” pentru extinderea echipei, ci înlocuiește doar „anumite poziții cheie”, în special în domeniul ingineriei.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, Klarna colaborează cu peste 575.000 de retaileri și are sediul central în Stockholm.

Recomandari
Show Cookie Preferences