Ghid pentru firmele care folosesc cardul Revolut: Aspecte esențiale legate de TVA și impozit
Multe companii din România efectuează plăți și încasări prin intermediul cardurilor Revolut. Administrarea acestor procese implică cunoștințe necesare în ceea ce privește TVA-ul și impozitul. Consultantul fiscal Adrian Bența a oferit clarificări importante în revista Prietenii Fiscalității.
Un exemplu relevant include o firmă care nu este înregistrată în scopuri de TVA și care utilizează un card Revolut, primind lunar o factură de la Revolut din Letonia pentru comisioanele de intermediere a diverselor plăți și încasări.
„Considerăm că serviciile oferite de Revolut se încadrează în categoria serviciilor financiare, având în vedere că acestea sunt furnizate prin intermediul Libra Bank”, afirmă el.
Aceste servicii sunt reglementate de articolul 292, alineatul (2), litera a), pct. 3 din Codul fiscal și sunt scutite de TVA. Astfel, nu se datorează TVA pentru achizițiile acestor comisioane.
Cu toate acestea, Bența subliniază că plățile sunt efectuate pentru intermedierea altor plăți, conform definiției fiscale a comisionului din articolul 7, pct. 9 din Codul fiscal.
Potrivit consultantului, comisioanele plătite către o entitate nerezidentă sunt supuse impozitului datorat de nerezidenți în România, conform articolului 223, alineatul (1), litera f) din Codul fiscal.
„Acest fapt impune reținerea impozitului de 16% la momentul plății facturii, iar plata impozitului trebuie efectuată la bugetul de stat până pe 25 a lunii următoare. Declarația impozitului se face prin Formularul 100, tot până pe 25 ale lunii următoare, iar anul următor, până la finalul lunii februarie, se va depune declarația informativă privind venitul și impozitul aferent nerezidenților, Formular 207”, explică Adrian Bența.
Astfel, în cazul în care Revolut încasează automat această factură și stopajul la sursă nu poate fi aplicat, impozitul va fi suportat de firmă ca o cheltuială menționându-se că se calculează prin metoda sutei mărite, astfel încât suma facturii reprezintă venit net după deducerea impozitului.
„Dacă Revolut furnizează certificatul de rezidență fiscală, iar compania din România poate aplica stopajul la sursă, impozitul pe comision se reduce la 2% conform prevederilor din articolul 12, pct. 2 din Convenția de evitare a dublei impuneri între România și Letonia, adoptată prin Legea nr. 606/2002, menținând aceeași procedură pentru declararea și plata impozitului”, precizează consultantul fiscal.