Gradul de pericol al asteroidului 2024 YR4 pentru Pământ. Cercetătorii se confruntă cu o provocare urgentă / Analiza strategiilor de apărare în caz de impact

Cercetătorii din domeniul științei la nivel mondial se află într-o desfășurare rapidă de forțe pentru a aduna cât mai multe informații despre asteroidul 2024 YR4, care în prezent are o probabilitate de 2,1% de a lovi planeta noastră pe 22 decembrie 2032, conform surselor.
Urgenta acestor observații este dată nu doar de apropierea asteroidului de Terra, ci și de faptul că acesta se îndepărtează rapid, ceea ce va face observarea sa din ce în ce mai dificilă.
În prezent, pentru a observa asteroidul, este necesar un telescop cu un diametru de cel puțin doi metri.
Următoarea ocazie de studiu a asteroidului va fi în 2028
Întreaga activitate de observare se va limita pe parcursul a câtorva săptămâni, la începutul lunii martie, atunci când doar telescoapele cu diametrul de peste patru metri vor putea monitoriza asteroidul. În luna aprilie, doar cele mai mari telescoape astronomice vor putea să-l observe. La sfârșitul anului, singura opțiune rămasă pentru urmărirea traiectoriei lui 2024 YR4 va fi telescopul spațial James Webb.
Aceasta se datorează orbitei eliptice a asteroidului, care în jurul Soarelui se finalizează în patru ani. Dacă observațiile din prezent nu se dovedesc concludente, astronomii vor trebui să aștepte până în 2028 când asteroidul se va apropia din nou de Terra.
Informațiile furnizate de Uniunea Astronomică Internațională indică faptul că orbita asteroidului suferă modificări cu fiecare revoluție în jurul Soarelui, din cauza influenței gravitaționale a altor planete și corpuri cerești.
Această dinamică sugerează, conform cercetătorilor, că dacă impactul cu Terra în 2032 nu va mai fi o posibilitate, șansele ca asteroidul să colizioneze cu planeta noastră în viitor vor scădea semnificativ.
Până acum, UAI a primit pe peste 340 de observații referitoare la poziția și traiectoria asteroidului, iar pe baza acestora, astronomii au calculat că există o probabilitate de 2,1% ca acesta să se ciocnească de Terra. Este important de menționat că aceste rezultate sunt încă influențate de incertitudini.
Cât de mari sunt șansele ca 2024 YR4 să lovească Terra?
Asteroidul 2024 YR4 a fost descoperit pe 27 decembrie 2024 de o echipă de astronomi din Chile, însă analiza detaliată a fost realizată abia din ianuarie 2025 din cauza sărbătorilor de iarnă.
La sfârșitul lunii ianuarie, riscul unui impact cu Terra era estimat la aproximativ 1,3%. Cu adunarea continuării datelor, estimarea a crescut la 2,1%. De asemenea, există o probabilitate de 0,3% ca asteroidul să ajungă pe suprafața Lunii.
„Probabilitatea ca impactul să devină un scenariu posibil ar putea crește constant în săptămânile următoare, până în momentul în care este posibil să scadă la zero. Acesta a fost și cazul asteroidului Apophis, care era estimat în 2004 cu 3% șanse de impact în 2036”, a declarat Juan Luis Cano, coordonator al Serviciului de Informații din cadrul Agenției Spațiale Europene.
„Există posibilitatea, desigur, ca probabilitatea de impact să atingă 100%, dar o astfel de situație este puțin probabilă. Avem nevoie de mai multe informații și din cele actuale, șansele ca impactul să nu aibă loc sunt de aproximativ 98%. Statistic vorbind, există un 90% șansă să excludem impactul, până când pierdem asteroidul din vizor, în luna mai”, a adăugat specialistul ESA.
Care sunt riscurile unui impact cu un asteroid de acest tip?
În prezent, cercetătorii nu dispun de informații clare referitoare la 2024 YR4, în special dimensiunile sale rămân incerte. Estimările sugerează că diametrul său ar fi între 40 și 90 de metri.
„Datele obținute prin observații indică faptul că dimensiunea asteroidului este probabil mai mică de 50 de metri. În cazul unui impact imminent, ar putea fi lăsat să pătrundă în atmosferă, iar în cel mai pesimist scenariu, va fi necesară evacuarea unei zone populate, însemnând o arie de câțiva zeci de kilometri”, afirmă Juan Luis Cano.
„Suntem mai entuziasmați decât îngrijorați”, consideră și Julia de Leon, astronom la Observatorul Astrofizic din Insulele Canare.
Cercetătoarea crede că scenariul unui impact va fi în cele din urmă exclus. Dacă nu, tehnologia contemporană ne oferă metode de apărare. Julia de Leon este unul dintre cercetătorii care au reușit să determine parțial compoziția asteroidului utilizând datele oferite de Observatorul din Insulele Canare.
„Asteroidul este în mare parte format din rocă, dar și din metale ce nu au fost încă identificate. În cazul unui impact, asteroidul ar putea supraviețui trecerii prin atmosferă sau să explodeze, similar incidentului din 1908 din zona Tunguska, Siberia”, subliniază cercetătoarea.
Un alt aspect esențial în calculul astronomilor este unghiul de impact al asteroidului cu Terra. Datele actuale sugerează un coridor care se extinde din nordul Americii de Sud, trecând prin Golful Guineei și marea Arabiei, spre sudul Asiei, inclusiv zona Indiei.
Chiar dacă asteroidul va zbura peste regiuni populate din America, Africa sau Asia, se estimează că șansele ca acesta să lovească oceanul sunt foarte mari.
Care sunt posibilele strategii de apărare împotriva unui impact în 2032?
Organizațiile International Asteroid Warning Network (IAWN) și Space Mission Advisory Group, două entități esențiale în strategie de observare a asteroizilor și propunerea de soluții în caz de impact, au început deja discuțiile privind posibilele metode de apărare.
Experții din aceste organizații promit că un răspuns detaliat va fi prezentat publicului până la începutul lunii mai.
„Mii de astronomi din întreaga lume colaborează la prelucrarea datelor legate de traiectoria asteroidului. Activitatea este complicată din cauza influențelor externe asupra orbitei sale”, afirmă Paolo Martino, specialist ESA.
Având în vedere traiectoria asteroidului, instalarea unei sonde pe suprafața acestuia pentru a-l devia într-o altă direcție se dovedește a fi extrem de complexă. O variantă mult mai realizabilă ar fi trimiterea unei sonde de impact care să altereze traiectoria asteroidului.
„Este comparabil cu a încerca să sari într-un camion care se îndreaptă spre tine. Provocarea de a crea un impact frontal este mai riscantă, dar și mai sigură”, explică Paolo Martino.
O întreagă misiune similară a fost realizată de NASA cu DART în anul 2022, când s-a reușit să se modifice traiectoria unui asteroid. O altă variantă ar implica utilizarea unei bombe atomice pentru a distruge asteroidul înainte de impact, dar acest scenariu este puțin probabil. Toate aceste opțiuni vor fi clarificate în detaliu până în luna mai.
„Chiar dacă se confirmă un impact în 2028, există o fereastră suficientă de reacție, de cel puțin patru ani, pentru a elabora o strategie de apărare fezabilă”, concluzionează specialistul ESA.