India a lansat doi sateliți pentru a testa tehnici avansate de andocare în viitoarele misiuni lunare
India a efectuat o lansare recentă în cadrul căreia o rachetă a plasat pe orbită doi sateliți, ce vor fi utilizați pentru testarea unor tehnici de andocare planificate pentru începutul anului 2025. Țara care își dezvoltă un program spațial din ce în ce mai ambițios, urmărește să aducă mostre de sol lunar și planifică construirea unei stații spațiale pe orbita terestră, conform unor surse.
În cazul în care această misiune se va dovedi a fi de succes, India va deveni a patra națiune capabilă să execute manevre complexe de andocare în spațiu, alături de Statele Unite, Rusia și China.
În luna august a anului 2023, India a realizat o altă premieră, devenind a patra țară care a reușit să plaseze un rover pe suprafața Lunii.
Lansarea, utilizând racheta PSLV-C60, a avut loc luni, de la centrul spațial din Sriharikota. Cei doi sateliți cântăresc fiecare 220 kg, iar misiunea, denumită Space Docking Experiment (SpaDeX) se concentrează pe realizarea unei cuplări de succes pe orbită, la o altitudine de 470 km, urmată de decuplare.
Manevra de andocare este programată pentru 7 ianuarie 2025, moment în care sateliții vor fi plasați la o distanță de 20 km unul de celălalt.
Pentru a asigura succesul andocării, fiecare etapă planificată trebuie să se desfășoare lin, iar sateliții trebuie să își reducă viteza rapid. După andocare, va fi efectuat un test de transfer de energie electrică între cei doi sateliți, urmat de decuplare.
Cuplarea în spațiu reprezintă o provocare mare, dar aceasta va deveni o practică comună în viitorul program spațial indian, pe măsură ce țara va lansa un număr tot mai mare de rachete către orbita terestră și Lună.
Această acțiune va fi repetată atunci când India va construi prima sa stație spațială din mai multe module, estimată pentru peste un deceniu, precum și atunci când vor fi transferate mostre luna serene, ce vor ajunge pe Terra.
India a obținut realizări remarcabile în ceea ce privește programul său spațial, fiind recunoscută în principal pentru costurile de lansare semnificativ mai mici în comparație cu cele ale misiunilor NASA.