India devine a patra națiune capabilă să execute o manevră complexă de andocare orbitală - Importanța acestui moment

India devine a patra națiune capabilă să execute o manevră complexă de andocare orbitală - Importanța acestui moment
Lansarea unei rachete in India (sursa foto AFP / AFP / Profimedia)

Pe 30 decembrie, India a realizat lansarea unei rachete care a plasat doi sateliți pe orbită, având ca scop testarea tehnicilor de andocare ce urmează a fi aplicate în viitoarele misiuni spațiale. Oficialii indieni au declarat recent că andocarea automată între cei doi sateliți a fost un succes, doar Statele Unite, URSS și China reușind anterior o manevră similară.

Manevra de andocare, cunoscută și sub numele de 'space docking', s-a desfășurat între cei doi sateliți, fiecare având o greutate de 220 kg, și a fost confirmată de Indian Space Research Organization (ISRO). Cei doi sateliți au fost denumiți Target și Chaser, iar cuplarea a avut loc la o altitudine de 470 km.

Experimentul a fost întârziat de două ori, inițial programat pentru 7 ianuarie, dar a început în cele din urmă pe 12 ianuarie, iar cei doi sateliți au redus viteza pentru a efectua manevra de andocare.

Execuția acestei cuplări în spațiu este complexă, necesitând un număr semnificativ de pași. Această tehnică va deveni esențială pentru India, pe măsură ce țara își va intensifica lansările de rachete, atât pentru misiuni pe orbită terestră, cât și pentru explorarea Lunii.

Repetarea acestei manevre va fi crucială în momentul în care India va construi prima sa stație spațială din componente multiple, planificată după 2035, dar și pentru transferul probelor de sol și roci lunare către Terra.

În plus, după anul 2040, India își propune să lanseze o misiune cu echipaj uman către Lună.

India a obținut câteva realizări remarcabile în domeniul explorării spațiale, fiind recunoscută în special pentru costurile semnificativ mai reduse ale misiunilor sale comparativ cu cele desfășurate de NASA.

Recomandari
Show Cookie Preferences