James Cameron avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă giganții tehnologiei în dezvoltarea A.I.: „Veți trăi într-o lume pe care nu ați votat-o”
Regizorul James Cameron, cunoscut pentru filmele „Terminator”, își exprimă temerile legate de faptul că marile companii tehnologice ar putea crea un sistem de Inteligență Artificială Generală (AGI) care ar putea face realitatea chiar și mai alarmantă decât poveștile sale de science fiction, conform celor de la Business Insider.
În 1984, primul film „Terminator” ilustra o rețea de inteligență artificială dezvoltată de Departamentul american al Apărării care devine conștientă și se îndreaptă împotriva creatorilor umani prin declanșarea unui atac nuclear.
Cu progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale în ultimii ani, conceptul de „scenariu Terminator” este folosit pentru a descrie diversele posibilități în care A.I. ar putea amenința omenirea sau provoca turbulențe majore la nivel societal.
Cameron nu doar că este un regizor de succes, ci și un pasionat de explorări oceangrafice și tehnologii avansate, ceea ce se reflectă și în filmele sale, care utilizează tehnici avansate de generare a imaginilor.
„Mi-am dedicat cariera căutării tehnologiilor emergente care împing limitele posibilului, pentru a spune povești extraordinare. Am fost un lider în domeniul CGI timp de peste 30 de ani și am continuat să inovez. Acum, intersecția dintre A.I. generativă și crearea de imagistică CGI reprezintă noul val”, a declarat Cameron recent, subliniind colaborarea sa cu compania StabilityAI.
James Cameron își exprimă îngrijorările cu privire la AGI
Cameron s-a asociat cu StabilityAI pentru a contribui la dezvoltarea diviziei de producție video asistată de A.I. Deși nu împărtășește temerile altor cercetători în ceea ce privește A.I., are rezerve considerabile față de AGI.
Conceptul de Inteligență Artificială Generală se referă la capacitatea unui sistem de a efectua orice sarcină intelectuală pe care o poate îndeplini un om.
Regizorul a abordat subiectul AGI în timpul unei intervenții video la o întâlnire recentă a Proiectului de Studii Speciale privind Competitivitatea, care are ca scop formularea de recomandări pentru a asigura competitivitatea pe termen lung a Americii în fața evoluțiilor tehnologice.
Cameron a afirmat că, spre deosebire de filmele sale „Terminator”, nu se așteaptă ca AGI să provină dintr-un program guvernamental, ci mai degrabă din start-up-uri majore din sector.
„Va veni de la unii dintre giganții tech care investesc miliarde în cercetări” a adăugat el.
Îngrijorarea regizorului canadian privind efectele A.I.
„Veți trăi într-o lume pe care nu ați ales-o, unde trăiți alături de o specie extraterestră super-inteligență care acționează după interesele unor corporații. O entitate care are acces la toate comunicațiile, credințele voastre și datele personale”, a avertizat James Cameron.
El a abordat și conceptul de „capitalism de supraveghere”, subliniind practica companiilor de a monetiza datele personale ale utilizatorilor, ceea ce poate conduce rapid către un regim digital totalitar.
„În cel mai bun caz, acești giganți tech devin arbitrii auto-numiți ai binelui uman, așa cum se spune, vulpea pascând găinile” a adăugat el.
Cameron susține că acesta este un scenariu mai alarmant decât oricare altul pornește din universul Terminator, fiindcă nu mai e science fiction, ci se desfășoară în realitate.
Riscurile folosirii A.I. pentru supraveghere, mai relevante decât „scenariul Terminator”
Deși Cameron a adus aceste aspecte în discuție, majoritatea cercetătorilor consideră că AGI nu va deveni o realitate în curând.
Însă, observațiile sale legate de utilizarea A.I. în scopuri de supraveghere rezonează cu declarațiile făcute recent de miliardarul Larry Ellison și cercetătorul Gary Marcus.
Marcus a prognozat că OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, va deveni una dintre cele mai orwelliene entități din istorie.
Cameron a justificat îngrijorările sale referitoare la AGI, deși este un susținător al acestei tehnologii, comparând-o cu o „oglindă a noastră” umanității.
„Este bună cât suntem buni, și rea cât suntem răi. Având în vedere că răul există în lume și că nu există un consens asupra a ceea ce înseamnă binele, ce ar putea merge greșit?” a îndemnat el retoric la summitul SCSP.