Mamografia este o procedură nedureroasă: un studiu realizat de Regina Maria privind percepția pacientelor asupra disconfortului în timpul screeningului mamar

Mamografia este o procedură nedureroasă: un studiu realizat de Regina Maria privind percepția pacientelor asupra disconfortului în timpul screeningului mamar
Mamografia nu doare, Foto: Regina Maria

În contextul în care cancerul de sân afectează milioane de femei, informarea corectă despre metodele de depistare precoce este esențială, evitând influența miturilor asupra deciziei de a ne monitoriza starea de sănătate. Mamografia joacă un rol crucial în detectarea timpurie a cancerului de sân, însă temerile existente pot descuraja femeile să participe la această procedură.

Una dintre cele mai frecvente frici este legată de disconfortul resimțit pe durata mamografiei. Rețeaua de sănătate Regina Maria a efectuat un studiu intern la Ponderas Academic Hospital, care clarifică experiențele și percepțiile pacientelor care au realizat această investigație de screening.

Studiul, desfășurat între octombrie și decembrie 2023, a inclus 194 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani. Principalele aspecte investigate au fost motivele pentru care femeile au realizat mamografiile, istoricul familial în privința cancerului și scorurile de durere raportate de către participante.

Conform rezultatelor, 35% dintre participante au decis să efectueze mamografia din proprie inițiativă, ca parte a unei strategii preventive, în timp ce 43% s-au prezentat pentru diagnosticare, având simptome deja. O constatare importantă a fost că 57% dintre participante aveau membri ai familiei diagnosticați cu cancer de sân, dar doar 15% dintre ele au realizat teste genetice pentru a evalua riscul de dezvoltare a bolii.

Studiul a evidențiat și scorurile de durere raportate de femei în timpul mamografiilor. Dintre participante, 70% au indicat un scor de durere de sub 5, pe o scală de la 1 la 10, unde 1 reprezintă absența durerii și 10 reprezintă durerea maximă. De asemenea, 121 de participante au menționat un scor între 1 și 3, iar 65% dintre acestea au declarat că nu se aflau la prima experiență de acest tip.

Numai 46 dintre participante au raportat un scor mai mare de 5, principala cauză fiind sensibilitatea sânilor, perioada ciclului menstrual sau faptul că era prima lor mamografie. Rezultatele sugerează că, în general, mamografia nu produce durere, ci un disconfort variabil, determinat de factori individuali, precum dimensiunea sânilor și sensibilitatea acestora sau perioada menstruală.

Datele la nivel european subliniază importanța efectuării mamografiilor periodice pentru depistarea timpurie a cancerului de sân. Conform statisticilor recente, cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în Europa, cu sute de mii de cazuri raportate anual. În România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an, iar peste 3.000 își pierd viața din cauza acestei boli, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului. Multe dintre aceste cazuri pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite la timp.

Efectuarea regulată a mamografiilor și ecografiilor, conform recomandărilor medicale, poate reduce semnificativ riscul de deces și crește șansele de recuperare, iar tratamentele sunt mai puțin invazive în stadiile inițiale.

Un alt aspect semnificativ evidențiat de studiu este impactul pe care îl are asistența medicală asupra experienței pacientelor la mamografie. Acestea pregătesc pacientele înainte de procedură, explicându-le pas cu pas ce va urma, asigurându-se că se simt relaxate și în siguranță, iar la final, discutând despre pașii următori.

Potrivit Dr. Maria-Laura Ianculescu, Medic primar Radiologie – Imagistică medicală în Rețeaua Regina Maria: „Rezultatele studiului arată că femeile se prezintă la mamografie mai degrabă pentru a rezolva o problemă existentă, nu pentru screening-uri de rutină. Mamografia, în general, nu este dureroasă, iar disconfortul este minim, mai ales dacă examinarea se efectuează după menstruație. Asistenții medicali au un rol crucial în calmitatea pacientelor și în clarificarea temerilor.

Relația dintre asistentul medical și pacientă este esențială pentru desfășurarea eficientă a investigației. Petronela Gotzinger, asistentă medicală la Ponderas Academic Hospital, explică cum decurge procedura și reacțiile pacientelor:

„Multe dintre temerile pacientelor privind mamografia se referă la durere, iradiere, durata procedurii și posibilitatea unui rezultat negativ.

De aceea, o pregătire psihologică a pacientei este crucială pentru a depăși aceste frici.

În timpul mamografiei, se poate simți un ușor disconfort din cauza compresiei sânului. Cu cât sânul e mai bine comprimat, cu atât radiația este mai mică. Întreb pacienta cât de mult pot apăsa, fiecare sân fiind comprimat în două unghiuri diferite. Procesul durează aproximativ 15 secunde, iar asistentul este prezent în camera pe durata investigației, asigurând un grad redus de iradiere. După procedură, majoritatea pacientelor îmi spun că temerile lor au fost nejustificate, simțind doar o presiune minoră,

Recomandari
Show Cookie Preferences