O cercetătoare a reușit să se vindece de cancer utilizând virusuri create în laborator. Studiul ei a fost refuzat de mai multe reviste de specialitate, dar specialiștii discută despre controversele acestei metode.

O cercetătoare a reușit să se vindece de cancer utilizând virusuri create în laborator. Studiul ei a fost refuzat de mai multe reviste de specialitate, dar specialiștii discută despre controversele acestei metode.
Cercetător ținând fiole cu substanțe deasupra unei mese pe care se află o injecție, FOTO: Mr.Ilkin / Alamy / Profimedia Images

O cercetătoare a reușit să-și trateze cu succes cancerul mamar printr-o tehnică inovatoare dezvoltată de ea, care implică utilizarea a două virusuri cultivate în laborator. Conform agenției ANSA, mai multe reviste științifice au refuzat publicarea cercetării sale din cauza controversei generate.

Beata Halassy, virusolog la Universitatea din Zagreb, a optat pentru această abordare „neconvențională”, conform propriei sale descrieri, și și-a expus cazul într-un studiu apărut în revista Vaccine, subliniind că experiența sa nu ar trebui să fie un model de urmat.

Cazul, detaliat și pe site-ul revistei Nature, suscită o intensă dezbatere etică referitoare la experimentele personale.

Halassy a aflat în 2020, la vârsta de 49 de ani, că o nouă tumoră s-a format în aceeași zonă unde suferise anterior o mastectomie. În fața acestei recidive, a refuzat chimioterapia, preferând să acționeze diferit.

Hotărâtă să-și ia soarta în propriile mâini, a început să studieze literatura de specialitate, apelând la expertiza sa în virusologie. Astfel, a adaptat o terapie emergentă, denumită viroterapie oncolitică, pentru situația sa. Aceast proces a avut loc în urmă cu patru ani, iar de atunci nu s-a mai confruntat cu recidiva.

Cercetătoarea a utilizat două virusuri în combaterea tumorii sale.

Viroterapia oncolitică (OVT) reprezintă o ramură în dezvoltare care folosește virusuri atât pentru a distruge celulele tumorale, cât și pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva acestora. Studiile clinice inițiale pe această tehnică s-au concentrat pe tumori metastatic, dar acum se extind și la stadiile incipiente.

Un exemplu de studiu clinic activ în Statele Unite vizează cazuri de melanom, deși nu există încă studii dedicate cancerului mamar.

Halassy a fost motivată să încerce tehnica pe propria persoană datorită expertizei sale în virusologie. Ea a ales să administreze două virusuri consecutiv: virusul rujeolei și un virus al stomatitei veziculoase, la care a lucrat în trecut.

Terapia a fost administrată direct în tumoră timp de două luni, perioadă în care medicii oncologi au monitorizat atent evoluția, intervenind cu chimioterapie în cazul în care lucrurile nu ar fi decurs favorabil. Tumora a început să se micșoreze gradual, fără efecte secundare serioase, până la momentul în care a fost posibilă îndepărtarea chirurgicală.

Ulterior, cercetătoarea a fost supusă unui tratament de un an cu un anticorp monoclonal.

S-au realizat analize ale țesutului tumoral, care au relevat prezența unui număr mare de celule imunitare, semnalând astfel eficiența terapiei.

Stephen Russell, expert în OVT și conducător al unei companii de biotehnologie din Minnesota, afirmă că experiența Halassy sugerează că tratamentele virale au avut un efect pozitiv asupra tumorii sale.

Cu toate acestea, el consideră că abordarea ei nu este neapărat o inovație, întrucât cercetătorii studiază deja utilizarea OVT în tratamentul cancerelor incipiente. Totuși, el recunoaște că aplicarea secvențială a celor două virusuri este neobișnuită.

„Elementul nou este că ea a realizat procedura de una singură folosind un virus cultivat în laboratorul său”, adaugă Russell.

Controversa în jurul experimentării personale.

Halassy consideră că a fost datoria ei să publice rezultatele. Totuși, a fost refuzată de peste 12 reviste de specialitate, chiar dacă a colaborat cu alții la scrierea lucrării. Virusologa afirmă că aceste respingeri sunt generate, în principal, de faptul că a realizat experimente pe sine însăși.

Jacob Sherkow, expert în drept medical, a subliniat că nu este surprins de aceste refuzuri.

El argumentează că principalul motiv nu este atât faptul că Halassy a experimentat pe propria persoană, ci mai degrabă riscul ca publicarea rezultatelor să încurajeze alți pacienți să ignore tratamentele medicale convenționale.

Pacienții cu cancer pot fi mai vulnerabili la tentatia de a încerca terapii neconfirmate științific. Sherkow subliniază, totuși, importanța documentării și analizării acestor rezultate.

În ciuda controverselor, Halassy declară că nu regretă deciziile luate, considerând puțin probabil ca cineva să o imite, având în vedere că metoda sa necesită o pregătire științifică avansată.

Recent, a obținut finanțare pentru a-și testa metoda de tratament al cancerului pe animale de companie.

Recomandari
Show Cookie Preferences