O insulă domină clasamentul fericirii în Asia, în ciuda amenințărilor globale

O insulă domină clasamentul fericirii în Asia, în ciuda amenințărilor globale
Apus în zona montană Jiufen din Taiwan, FOTO: Xing Zhu / Dreamstime.com.

Conform Raportului Mondial al Fericirii din 2025 publicat joi, Taiwan se afirmă ca fiind cel mai fericit loc din Asia, chiar și în fața provocărilor tot mai insidioase din partea Chinei, care amenință cu o posibilă invazie.

În cadrul celor 147 de țări analizate în raportul din acest an, Taiwan a avansat pe locul 27, față de poziția 31 de anul trecut, reușind să depășească Singapore, care a condus anterior clasamentul asiatic.

Taiwan, o insulă cu un sistem democratic, este revendicată de Beijing ca parte a teritoriului său. Publicarea raportului anual al ONU a coincis cu anunțul Ministerului Apărării din Taiwan referitor la exercițiile militare din luna iulie, care vor simula apărarea insulei în fața unui potențial atac chinez în următorii doi ani.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul eforturilor unui grup de experți și cercetători de renume în domeniul bunăstării. Clasamentul fericirii se bazează pe datele colectate prin Gallup World Poll, un sondaj care evaluează subiectiv calitatea vieții și care a calculat rezultatele ca o medie pe o perioada de trei ani, din 2022 până în 2024.

Cercetătorii au analizat aceste date prin prisma a șase factori principali:

  • Produsul Intern Brut pe cap de locuitor;
  • Sprijinul social;
  • Speranța de viață sănătoasă;
  • Libertatea;
  • Generozitatea;
  • Corupția.

Finlanda se menține pe primul loc în topul fericirii globale

Conform raportului recent, Finlanda își păstrează titlul de cea mai fericită țară din lume pentru al optulea an consecutiv, iar toate țările nordice – precum Danemarca, Islanda și Suedia – continuă să fie prezente în top 10. Danemarca ocupă locul al doilea.

România a înregistrat o scădere de trei locuri în clasament, ajungând pe poziția 35.

Statele Unite au coborât pe locul 24, aceasta fiind cea mai slabă clasare de la începutul raportului în 2012, când au fost pe locul 11. Autorii subliniază că „împărtășirea meselor este strâns legată de bunăstare”, menționând o creștere cu 53% a numărului persoanelor care mănâncă singure în ultimele două decenii.

În 2023, un sfert dintre americani au reportat că au luat masa individual cu o seară înainte, evidențiind un trend care contribuie la declinul bunăstării în Statele Unite.

De asemenea, Statele Unite sunt printre puținele țări care raportare o creștere a „deceselor prin disperare” (cum ar fi sinuciderea sau supradoza) în contextul în care aceste cazuri scad în majoritatea țărilor.

Pe de altă parte, Costa Rica și Mexic au intrat pentru prima dată în top 10, ocupând locurile șase și zece, respectiv.

Franța s-a clasat pe locul 33, fiind depășită de Elveția (13), Belgia (14) și Canada (18).

Afganistanul, afectat grav de o criză umanitară după revenirea talibanilor la putere în 2021, se situează din nou pe ultima poziție în clasamentul fericirii globale.

FOTO articol: Xing Zhu | Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences