Riscurile meningitei și motivația denumirii „boala contra timp”. Deși există vaccin, în România acesta nu este compensat. Cum stau lucrurile în alte țări?

Simptomele meningitei pot fi confundate cu o infecție respiratorie obișnuită. Totuși, meningita are potențial fatal în mai puțin de 24 de ore, mai ales pentru copiii mici și adolescenți.
În România, se înregistrează anual aproximativ 50-70 de cazuri de meningită, iar fiecare caz reprezintă o tragedie. Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie, subliniază impactul devastator al mortalității în rândul tinerilor, de exemplu, moartea unui adolescent după începerea probelor de Bacalaureat. Costul vaccinului este de aproximativ 100 de euro, dar nu este acoperit de asigurări.
Modul de transmitere al meningitei
Adolescenții sunt cei mai vulnerabili la infecția cu meningită, datorită comportamentelor precum sărutatul frecvent și fumatul comun. Medicii din Statele Unite și Europa recomandă vaccinarea acestei grupe de vârstă deoarece incidența bolii este ridicată.
De asemenea, sugarii, copiii mici și persoanele cu vârste de peste 50-60 de ani sunt, de asemenea, expuse.
Lipsa compensației pentru vaccin în România
În România, vaccinul împotriva meningitei nu este inclus în Programul Național de Vaccinare și, prin urmare, nu este compensat. Este disponibil doar pentru cei cu afecțiuni cronice, considerați vulnerabili.
Dr. Gindrovel Dumitra precizează că în alte țări vaccinul este disponibil în programele de vaccinare, dar acolo incidența este mai mare.
Motivul pentru care vaccinul nu este compensat pentru populația generală este numărul scăzut de cazuri, dar există îngrijorarea că ar putea fi și o subraportare din cauza dificultății diagnosticului.
Deși medicii de familie îi îndrumă pe părinți să își vaccineze copiii pentru a evita tragediile, costul nu este considerat accesibil de mulți.
Meningita meningococică este cauzată de cinci serogrupuri principale: A, B, C, W și Y. Există două vaccinuri disponibile - unul pentru serogrupul B, care costă aproximativ 500 de lei pe doză, necesitando până la 3 doze pentru o imunizare completă și altul conjugat pentru grupurile A, C, W și Y, care costă în jur de 50 de euro.
Prevenția meningitei
Cel mai comun serogrup în România este B, dar ideal ar fi să se utilizeze ambele vaccinuri. De exemplu, un adolescent vaccinat cu serogrupul B ar putea călători în Olanda sau Marea Britanie, unde serogrupul C este mai frecvent.
Anticorpii produși pentru un serogrup nu oferă protecție contra altui serogrup, ceea ce face vaccinarea importantă.
Teoretic, meningita poate fi prevenită prin măsuri de igienă precum purtarea măștii, spălatul pe mâini și evitarea contactului cu persoanele bolnave.
Însă, aceste măsuri s-au dovedit ineficiente în timpul pandemiei, mai ales pentru tineri, care resimt puternic nevoia de socializare.
Mecanismul de acțiune al bolii
Meningococul se găsește frecvent în flora nazală, dar în condiții favorabile poate deveni patogen, invadând membranele sistemului nervos central și cauzând meningită.
Odată ce meningococul invadează organismul, se activează mecanismele de apărare, dar dacă infecția nu poate fi controlată, organismul intră într-un mecanism de oprire care poate duce la deces.
Mecanismele de apărare sunt extrem de rapide, iar simptomele inițiale ale meningitei sunt nespecifice, putând conduce la deces în câteva ore.
Simptomele asemănătoare unei răceli sau indigestii
Simptomele meningitei includ febră mare, cefalee, fotofobie și rigiditate a gâtului, dar aceste semne apar de obicei tardiv, la circa 12 ore de la debutul bolii.
Provocările diagnosticării
Suspicionele de meningită se bazează pe simptome care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni, iar medicii pot întârzi să recunoască boala. În prima fază, indiferent de severitate, pacienții nu sunt trimiși pentru investigații de meningită.
Aceasta deoarece, fiind rară, medicii se concentrează pe afecțiunile frecvente asociate cu simptomele inițiale.
Simptomele menționate apar în primele 8-12 ore sunt rareori specifice.
După aproximativ 12 ore de la debut, simptomele devin mai specifice, putând duce la cazuri severe, dar adesea este prea târziu pentru intervenție.
Diagnosticul precis implică o puncție lombară, dar rezultatele pot fi obținute și după 72 de ore.
Paradoxul administrării antibioticelor
Deși meningococul este o bacterie ce se tratează cu antibiotice, în primele stadii ale bolii, medicii sunt reticenți în a le prescrie,
Datorită riscurilor legate de rezistența la antibiotice, medicii evită utilizarea prematură a acestor medicamente.
Însă, administrarea rapidă a antibioticelor intravenoase este crucială în cazurile de meningită, deoarece cantitățile mari cresc semnificativ șansele de recuperare.
Infecțiile rezistente la antibiotice reprezintă un grav risc de sănătate global, cu milioane de decese în fiecare an.
Situația din Bulgaria, asemănătoare cu România
Recent, în Bulgaria, a fost raportat un deces din cauza meningitei, dar infecția era cauzată de serogrupul X, care nu este acoperit de vaccinuri.
Alte cazuri grave au fost înregistrate, dar vaccinarea meningococică nu face parte din Programul Național de Vaccinare, fiind disponibilă doar contra cost.
Vaccinul împotriva serogrupului B nu este disponibil în Bulgaria, iar părinții trebuie să îl cumpere din alte țări.
Lituania oferă vaccin gratuit copiilor
În Lituania, copiii sunt vaccinați gratuit împotriva meningococului B, iar vaccinurile sunt compensate de stat.
Vaccinarea se face la 3, 5 și 12-15 luni, parte dintr-un program național extins.
Deși vaccinarea adolescenților nu este compensată, specialiștii recomandă vaccinarea celor din cămine pentru elevi și studenți.
Spania compensează vaccinarea pentru cel mai frecvent serogrup
În Spania, un caz recent de meningită a fost gestionat prompt, cu tratamente pentru contacții.
Meningita este considerată rară, dar gravă, afectând în principal copii și tineri.
Vaccinul pentru serogrupul C este inclus în programul de vaccinare, iar vaccinul B este disponibil doar în anumite condiții.
În cazurile generale, vaccinul B poate fi cumpărat cu rețetă și are un cost similar cu cel din România.