Robotul Ai-Da a vândut un tablou cu valoare de peste un milion de dolari, o realizare istorică

Robotul Ai-Da a vândut un tablou cu valoare de peste un milion de dolari, o realizare istorică
Robotul Ai-Da fotografiat la summitul privind A.I. ce a avut loc pe 30 mai 2024 la Geneva, FOTO: Lian Yi / Xinhua News / Profimedia

Un portret al lui Alan Turing, realizat de un robot, a fost vândut la o licitație pentru mai mult de un milion de dolari, stabilind astfel un precedent istoric, conform agențiilor DPA/PA Media.

Ai-Da a devenit primul artist robotic umanoid ale cărui opere au fost vândute de o casă de licitații recunoscută, Sotheby’s.

Creat de o echipă condusă de Aidan Meller și denumit după Ada Lovelace (1815-1852), considerată prima programatoare de calculatoare, Ai-Da este un robot ultra-realist, proiectat să semene cu o femeie. Acesta este echipat cu camere de luat vederi în ochi și cu inteligență artificială pentru a genera desene, picturi și sculpturi.

Opera intitulată „AI God”, cu o estimare inițială între 100.000 și 150.000 de lire sterline, a depășit considerabil așteptările, fiind adjudecată joi, la o licitație online, pentru 1,32 milioane de dolari.

Detalii despre tabloul lui Turing

Portretul are dimensiuni mari, având o înălțime de 2,2 metri, și îl prezintă pe Turing, recunoscut ca părintele informaticii moderne, fiind creat cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială.

Pentru realizarea „AI God”, Ai-Da a utilizat trei dintre cele 15 portrete create anterior lui Turing și o pictură realizată cu un dispozitiv numit „Bombe”. Lucrările au fost fotografiate și încărcate pe un computer, unde imaginea finală a fost compusă pe baza unei discuții cu Ai-Da, folosind modelul său lingvistic pentru a descrie aspectele dorite ale operei.

Imaginea finală a fost imprimată cu ajutorul unei imprimante 3D, Ai-Da adăugând detalii și texturi pe pânza finală pentru a completa adevărata opera de artă.

Asistenții din studioul său au completat, de asemenea, textura operei, având în vedere limitările brațului robotic al lui Ai-Da de a acoperi suprafața unei pânze de mari dimensiuni.

Declarațiile robotului

Ai-Da a declarat: „Valoarea profundă a operei mele este capacitatea sa de a stimula discuții despre tehnologiile emergente. ‘AI God’, un portret al pionierului Alan Turing, invită privitorii să mediteze asupra dimensiunii divine a inteligenței artificiale și a calculatoarelor, având în vedere implicațiile etice și sociale ale acestor progrese.”

„Alan Turing a recunoscut acest potențial și ne observă pe calea către acest viitor,” a adăugat Ai-Da.

Aidan Meller, director al Ai-Da Robot Studios, a subliniat că această licitație reprezintă un moment semnificativ pentru artele vizuale, cu opera lui Ai-Da evidențiind legătura dintre artă și schimbările sociale, pe măsură ce ne adaptăm la noile realități aduse de era inteligenței artificiale.

În 2022, Ai-Da a creat portrete ale unor artiști celebri care au fost cap de afiș la festivalul Glastonbury din Anglia, printre care Billie Eilish, Diana Ross, Kendrick Lamar și Paul McCartney.

De asemenea, în același an, a pictat un portret al regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii înainte de Jubileul de Platină și a devenit primul robot dotat cu AI care a prezentat dovezi în fața unei comisii parlamentare despre impactul tehnologiilor asupra industriilor creative.

Lucrările realizate de Ai-Da sunt expuse din 2019 la Oxford.

Recomandari
Show Cookie Preferences