SpaceX pregătește miercuri al șaptelea zbor de test al mega-rachetei Starship

SpaceX pregătește miercuri al șaptelea zbor de test al mega-rachetei Starship
Lansarea rachetei Starship a SpaceX (sursa CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia)

SpaceX, compania fondată de Elon Musk, va efectua miercuri, în Texas, al șaptelea test cu mega-racheta Starship, la două luni după ultima încercare. Compania intenționează să reia prinderea treptei Super Heavy cu cele două brațe mari, având și câteva obiective noi de îndeplinit.

Lansarea cunoscută sub numele de „Starship Flight 7” este programată pentru ora 17:00 (ora locală) de la baza din Boca Chica Beach, South Texas (ora României 0, în noaptea de miercuri spre joi), conform surselor de specialitate.

Primele teste cu Starship au avut loc în 2023, iar celelalte patru în 2024, achieve mai multe premiere, după ce începuturile au fost marcate de explozii, ceea ce făcea ca prognozele să pară negative.

Racheta SpaceX este compusă din două elemente principale: Starship, care este nava spațială/treapta superioară, având șase motoare Raptor, și Super Heavy, care este boosterul/treapta principală de propulsie, echipat cu 33 de motoare Raptor, necesare pentru a depăși gravitația Pământului. Racheta are o înălțime de 120 de metri, fiind astfel cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată.

SpaceX a anunțat că sistemul Starship ce va fi testat miercuri a fost optimizat în comparație cu versiunile anterioare, beneficiind de modificări la treapta superioară, precum și de actualizări în sistemul de propulsie și la scutul termic. „Aceste schimbări vor aduce performanțe superioare și capacitatea de a desfășura misiuni mai lungi,” afirmă compania.

Un nou obiectiv care va fi evaluat pentru prima dată constă în plasarea pe orbită a zece sateliți de test asemănători celor din rețeaua Starlink. Aceasta va fi o simulare, dar succesul acesteia este vital pentru planificarea viitoarelor misiuni, în care manevrele de acest tip vor fi frecvente.

Compania va încerca din nou „manevra bețișoarelor” pentru prinderea treptei Super Heavy, iar la „turnul de prindere” au fost implementate modificări hardware semnificative pentru a crește șansele ca procesul să decurgă conform planului.

O altă noutate va fi utilizarea unui motor Raptor de pe treapta Super Heavy, care a fost anterior folosit pe booster-ul ce a parcurs cu succes un zbor în spațiu, întorcându-se în urma al cincilea test din octombrie. Reutilizarea componentelor este considerată „cheia” menținerii costurilor la un nivel scăzut.

Elon Musk vizează pentru Starship o frecvență de testare de șase ori mai mare decât anul trecut, având ca obiectiv pentru 2025 realizarea a 25 de teste. Totuși, pentru atingerea acestui țel este necesară și obținerea autorizării din partea FAA (Federal Aviation Administration).

Recomandari
Show Cookie Preferences