Studiu asupra calității vieții și bunăstării sociale: pentru prima dată, majoritatea țărilor au stagnat sau au înregistrat o scădere în 2023, incluzând și România

Studiu asupra calității vieții și bunăstării sociale: pentru prima dată, majoritatea țărilor au stagnat sau au înregistrat o scădere în 2023, incluzând și România
Alex Reff, Country Managing Partner, Foto: Deloitte Romania

Conform celei mai recente ediții a Indicelui de Progres Social, care evaluează calitatea vieții și bunăstarea socială în 170 de țări, 2023 a marcat o stagnare globală a acestui indice, ce a crescut constant timp de mai bine de zece ani. Studiul, realizat de organizația non-profit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, arată că indicele a crescut de la 58,34 în 2011 la 63,44 în 2023. Totuși, acest nivel este aproape neschimbat comparativ cu 63,75 în 2022, având în vedere că majoritatea țărilor au stagnat sau au scăzut. România a crescut de la 71,52 în 2011 la 75,24 în 2023, dar a înregistrat o ușoară scădere față de 76,89, obținut în 2022. Aceasta se află pe locul 44 din cele 170 de țări analizate și continuă să facă parte din a doua categorie, după Argentina, Barbados și Bulgaria.

Indicele de Progres Social (IPS) evaluează calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 170 de țări, pe baza a trei dimensiuni esențiale: nevoile de bază (hrană, îngrijire medicală, apă și salubritate, locuință și siguranță), bunăstarea (acces la educație de bază, sănătate, mediu) și oportunități (drepturi personale, libertate de alegere). Țările sunt clasificate în funcție de scorul obținut în aceste domenii.

„Această ediție a raportului confirmă predicțiile anterioare, evidențiind că progresul social global a stagnat în 2023. Aceasta este o premieră pentru analiza noastră. Provocările economice, geopolitice și climatice au afectat semnificativ, astfel încât peste trei sferturi din țările examinată – echivalentul a patru din cinci persoane la nivel mondial – au stagnat sau au scăzut în raport cu progresul social, în special la capitolele educație avansată și calitatea mediului. Deși PIB-ul global pe cap de locuitor a crescut, această evoluție economică nu s-a tradus în beneficii concrete pentru cetățeni. Este esențial să subliniem că investițiile, creșterea economică și progresul social sunt interdependente și generează efecte pozitive doar atunci când sunt susținute de măsuri strategice, cum ar fi direcționarea investițiilor către industrii și regiuni specifice. România a beneficiat de o creștere rapidă a PIB-ului pe cap de locuitor în UE, dar disparitățile între zonele urbane și rurale persistă,” a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner la Deloitte România și Moldova.

În 2023, România a obținut locul 46 la categoria nevoilor de bază, locul 49 în ceea ce privește bunăstarea și locul 46 în oportunități. Analizând coordonatele din aceste categorii, țara noastră s-a descurcat bine la nutriție și îngrijire medicală (locul 28), locuință (locul 43), siguranță personală (locul 45) și informații și comunicații (locul 46). Însă, la capitolele de incluziune socială (locul 71) și apă și salubritate (locul 67), a obținut scoruri mai scăzute.

Pe primul loc mondial se află Danemarca, cu un scor de 90,38.

• În 2023, primele trei locuri ale clasamentului sunt ocupate de Danemarca, Norvegia și Finlanda, în timp ce cele mai slabe poziții sunt deținute de Ciad, Republica Central Africană și Sudanul de Sud.

• Toate statele membre ale Uniunii Europene se află în primele două categorii, Danemarca, Norvegia și Finlanda având cele mai bune rezultate.

• Din G7, doar Germania (10), Canada (15) și Japonia (16) sunt în prima categorie a clasamentului.

• În Europa Centrală și de Est, Estonia ocupă cea mai bună poziție (18), urmată de Cehia (19), Slovenia (20), Lituania (31), Letonia (32), Croația (33), Slovacia (35), Polonia (36), Ungaria (40), Bulgaria (43) și România (44).

Evoluția indicelui între 2011 și 2023

• Din 2011, indicele de progres social a înregistrat o tendință ascendentă, însă în 2023, pentru prima dată, calitatea vieții și bunăstarea socială a scăzut la 63,44, față de 63,75 în 2022.

• În ultimii 12 ani, doar patru țări au consemnat o scădere a progresului social, respectiv Venezuela (-6,18), Siria (-4,22), SUA (-1,40) și Marea Britanie (-0,39).

• De asemenea, pe parcursul aceastor ani, 11 din cele 12 componente ale scorului global au crescut, cu cele mai mari îmbunătățiri înregistrate în domeniile informații și comunicații (+19,55), locuință (+8,70) și apă și salubritate (+7,71).

• Totuși, scorurile pentru drepturile și libertățile de exprimare au scăzut cu (-6,49) în aceeași perioadă.

Rezultatul global al Indicelui de Progres Social 2024 este disponibil, împreună cu detalii specifice pentru România.

Deloitte oferă la nivel global servicii variate, inclusiv audit, consultanță financiară, fiscală și juridică, către aproximativ 90% dintre companiile listate în topul Fortune Global 500® și multe companii din sectorul privat. Experții noștri contribuie la obținerea unor rezultate durabile, întărind încrederea în piețele de capital și ajutând companiile să prospere. Având o experiență de peste 175 de ani, Deloitte activează în peste 150 de țări și teritorii, având ca obiectiv crearea unui impact pozitiv în societate cu ajutorul celor 457.000 de profesioniști din întreaga lume.

Deloitte România este o firmă de servicii profesionale de top în țară, oferind, în colaborare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, diverse servicii, inclusiv audit, consultanță fiscală, servicii juridice, consultanță în managementul riscurilor și tehnologie, cu peste 3.400 de specialiști.

Pentru detalii suplimentare cu privire la rețeaua globală a firmelor membre, vizitați www.deloitte.com/ro/despre.

Recomandari
Show Cookie Preferences