Studiu Deloitte: În 2023, tranziția globală către economia circulară a stagnat. Sectorul agroalimentar, industria manufacturieră și construcțiile necesită intervenții urgente

Studiu Deloitte: În 2023, tranziția globală către economia circulară a stagnat. Sectorul agroalimentar, industria manufacturieră și construcțiile necesită intervenții urgente
Alexandru Reff, Adrian Teampău, Foto: Deloitte Romania

Conform studiului „Circularity Gap 2024” realizat de Deloitte și Circle Economy Foundation, tranziția globală spre economia circulară a încetinit anul trecut. Majoritatea materiilor prime provenite din surse virgine riscă să afecteze semnificativ utilizarea materialelor secundare, care a scăzut constant în ultimii cinci ani, de la 9,1% în 2018 la 7,2% în 2023. Zonele strategice pentru intervenție includ sectorul agroalimentar, industria manufacturieră și construcțiile, toate deținând un impact considerabil asupra mediului, reprezentând peste 75% din forța de muncă la nivel global.

Exploatarea excesivă a resurselor a stimulat creșterea economică și ameliorarea nivelului de trai în ultima sută de ani, însă modelul economic tradițional, bazat pe liniaritatea (întrebuințează, produce, deșeu), devine insustenabil global. Studiul subliniază că, în ultimii șase ani, economiile mondiale au consumat aproape 600 de miliarde de tone de materii, similar cu totalul secolului XX, iar șase din cele nouă sisteme de echilibru planetar sunt afectate ireversibil. Adoptarea unui model de economie circulară eficient (folosește mai puțin, folosește mai mult timp, produce curat, reutilizează) ar putea reduce emisiile cu cel puțin o treime și ar putea genera două milioane de locuri de muncă, creând o piață circulară posibilă de 3 miliarde de dolari până în 2026.

„Raportul subliniază un aspect important de remarcat: deși economia circulară este considerată o mega-tendință integrată în strategiile de afaceri, statisticile referitoare la progresul tranziției au scăzut constant în ultimii cinci ani. Transformările către modelul circular nu reușesc să țină pasul cu creșterea cererii de consum și nu prezintă caracter sistemic. Raportul indică direcțiile de acțiune necesare: prioritizarea sectoarelor esențiale cu un impact ridicat asupra mediului, precum agroalimentar, industria manufacturieră și construcțiile, și implicarea sinergică a actorilor din mediul de afaceri, sectorului public și societății civile. Conform ediției anterioare a studiului, economia circulară are potențialul de a diminua cu o treime consumul actual de resurse fără a sacrifica diversitatea și calitatea produselor și serviciilor, ceea ce face posibilă o transformare durabilă”, a afirmat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Intervenția este necesară pe trei direcții simultane, având în vedere nu doar rațiuni de mediu, ci și efectele crizei sanitare și tensiunilor geopolitice. În primul rând, este esențială implementarea politicilor și normelor de conformare la nivel național și internațional, care să încurajeze actorii economici să demareze tranziția, generând efecte coordonate pe lanțurile de valoare. În al doilea rând, este necesară creșterea investițiilor în măsuri de tranziție, cum ar fi retehnologizarea și ecodesignul, acompaniate de o reformă fiscală care ia în considerare costurile de mediu. În final, educația continuă și motivarea populației pentru un stil de viață și consum responsabil este de mare importanță.

„Începând din anul precedent, Deloitte a început să analizeze percepția și stadiul implementării economiei circulare în mediul de afaceri local. Primele concluzii au arătat că, deși companiile se informează, dezvoltă strategii și planuri de investiții, precum și măsuri pentru optimizarea consumului de materii prime, ambalaje și produse durabile, eforturile sunt dispersate. Numai 50% dintre companiile studiate au declarat că intenționează să schimbe modelul de afaceri în sens circular. România are unul dintre cele mai scăzute procente de circularitate din UE, de 1,4%, conform Eurostat din 2022. Totuși, începând din 2023, există un cadru legislativ complet pentru a sprijini schimbarea de mentalitate la nivelul întregului lanț valoric, ceea ce ne oferă speranțe pentru progrese viitoare”, a declarat Adrian Teampău, Director, Consultanță în economie circulară, Deloitte România.

Regândirea modelului de exploatare și consum pe baza principiilor circularității va influența pozitiv dezvoltarea socio-economică la nivel global și va reduce disparitățile între țări și continente. Regiuni din Africa și Asia de Sud-Est trebuie să își îmbunătățească rapid capacitatea de producție pentru a combate sărăcia și riscurile sociale. Studiul plasează aceste zone în categoria Build, evidențiind că, deși creșterea consumului de materii este justificată pentru bunăstarea socială, aceasta trebuie să fie realizată cu considerație față de problemele de mediu. Economiile puternice, cum ar fi cele din Europa și SUA, sau cele în dezvoltare, cum ar fi China, ar trebui să creeze un „spațiu ecologic” pentru regiunile mai puțin dezvoltate prin stabilizarea propriului consum.

Deloitte oferă la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță financiară și management al riscurilor pentru aproximativ 90% dintre companiile din topul Fortune Global 500®, precum și pentru mii de companii private. Experții firmei contribuie la realizarea unor rezultate durabile ce sprijină încrederea în piețele de capital, facilitând transformarea și prosperitatea companiilor, și contribuind la o economie mai puternică și o societate mai echitabilă, în direcția unui viitor sustenabil. Cu o tradiție de peste 175 de ani, Deloitte se extinde în peste 150 de țări și teritorii, având ca scop crearea unui impact real în societate prin intermediul a aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România reprezintă una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, oferind, în colaborare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, consultanță în managementul riscurilor, consultanță financiară și soluții tehnologice, având la dispoziție peste 3.400 de profesioniști.

Pentru mai multe informații despre rețeaua globală de firme, vizitați www.deloitte.com/ro/despre.

Recomandari
Show Cookie Preferences