Un deputat semnalează o problemă fără precedent în distribuirea mandatelor din cauza absenței listelor POT în unele județe: „Fiți atenți aici ce încurcătură”

Un deputat semnalează o problemă fără precedent în distribuirea mandatelor din cauza absenței listelor POT în unele județe: „Fiți atenți aici ce încurcătură”
Foto: Mircea Moira / Shutterstock

Deputatul USR Claudiu Năsui a adus în atenție, luni dimineață, o situație fără precedent în redirecționarea mandatelor de senator după alegerile parlamentare din 2024, din cauza faptului că Partidul Oamenilor Tineri nu a depus liste în două județe.

„Fiți atenți aici ce încurcătură”, a transmis Claudiu Năsui printr-o postare pe Facebook, în calitate de membru al conducerii USR.

„Conform rezultatelor preliminare (99% din secțiile de vot), POT ar trebui să obțină 7 mandate de senator la redistribuire. Au șansa să primească 5 mandate, iar cele două mandate rămase ar trebui să fie alocate acolo unde mai există locuri disponibile, adică în județele unde nu au fost deja alocate toate mandate partidelor”, a explicat deputatul.

„Singurele județe în care se pot aloca aceste mandate sunt Giurgiu și Ialomița. Totuși, trebuie menționat că POT nu a depus deloc liste în aceste județe. Alte partide nu pot obține mandatele rămase din cauză că au deja alocările completate”, a continuat acesta.

„Legea nu preconizează nimic în acest scenariu total neașteptat. Începând de astăzi, analizăm deciziile de interpretare ale BEC. Niciodată nu a existat o asemenea situație. Nimeni nu pare să aibă o soluție pentru acest tip de problemă. Specific că acestea sunt rezultatele după 99% din secțiile de vot. Este posibil să existe schimbări până la finalizarea numărului, dar este din ce în ce mai puțin probabil”, a mai adăugat Năsui.

Conform datelor BEC, după numărarea a 99,83% din procesele verbale, POT a acumulat 583.641 de voturi, ceea ce reprezintă un procent de 6,34%.

Modalitatea de redistribuire a mandatelor de senator și deputat

Mandatele neocupate în urma alegerilor (voturile partidelor și alianțelor politice care nu ating pragul electoral) sunt redistribuite partidelor care au reușit să obțină un loc în Parlament, conform Europa Liberă România. Calculul se bazează pe un coeficient electoral – numărul total de voturi valabil exprimate într-o circumscripție, împărțit la numărul de mandate atribuite acelei circumscripții.

  • Atribuirea mandatelor de bază: În prima etapă, mandatele se alocă în circumscripții (județe și municipiul București) conform coeficientului electoral. Fiecare partid care a trecut pragul electoral primește un număr de mandate proporțional cu voturile acumulate.
  • Redistribuirea la nivel național: Odată cu alocarea mandatelor în circumscripții, rămân de obicei mandate nealocate. Aceste mandate sunt redistribuite la nivel național între partidele și alianțele care au intrat în Parlament, printr-un sistem proporțional care ia în considerare voturile obținute la nivel național, asigurând o reprezentare echilibrată.
  • Algoritmul de redistribuire: În procesul de redistribuire se aplică o formulă matematică care generează un set de „cote” pentru fiecare partid. Mandatele rămase sunt alocate conform acestor cote – partidele cu cele mai mari valori ale cotelor obțin cele mai multe mandate – până la epuizarea locurilor disponibile.
  • Alocarea mandatelor rămase: Mandatele redistribuite sunt atribuite candidaților de pe listele partidelor respective pe baza ordinii de pe listă și a circumscripției în care au concurat, pentru a menține un echilibru regional în reprezentare.

Recomandari
Show Cookie Preferences