Un vaccin anti-tuberculoză bazat pe tehnologia ARNm arată rezultate promițătoare în studii preclinice

Un vaccin anti-tuberculoză bazat pe tehnologia ARNm arată rezultate promițătoare în studii preclinice
Vaccin, Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Un nou vaccin destinat stimulării imunității împotriva tuberculozei (TB) a demonstrat eficacitate în cadrul studiilor preclinice efectuate pe animale, conform surselor de specialitate. Acest vaccin a fost dezvoltat printr-o colaborare între trei instituții de cercetare din Australia.

Vaccinul a fost prezentat într-un articol publicat în revista eBioMedicine, fiind creat de specialiști de la Sydney Infectious Diseases Institute din cadrul Universității din Sydney, Centenary Institute și Monash Institute of Pharmaceutical Science (MIPS) de la Universitatea Monash.

În prezent, singurul vaccin autorizat împotriva tuberculozei este BCG (Bacillus Calmette-Guerin), un vaccin cu o eficacitate inconsistentă la adulți, care a fost dezvoltat acum un secol.

Cercetarea a arătat că vaccinul dezvoltat folosind tehnologia ARN mesager (ARNm) a reușit să provoace un răspuns imun eficient, contribuind la scăderea numărului de bacterii cauzatoare de tuberculoză (Mycobacterium tuberculosis) la șoarecii infectați.

De asemenea, șoarecii care au fost vaccinați cu BCG au beneficiat de o doză de rapel cu noul vaccin ARNm, care le-a crescut semnificativ protecția pe termen lung.

Tehnologia ARNm folosește instrucțiuni genetice pentru a activa un răspuns imun în organism, diferențiindu-se de vaccinurile tradiționale ce utilizează variante slăbite sau inactivate ale virusurilor.

„Descoperirile noastre arată că un vaccin ARNm poate genera răspunsuri imune puternice, specifice pentru tuberculoză, o boală care nu a mai beneficiat de mult timp de un vaccin eficient”, a declarat prof. Jamie Triccas, autor principal al studiului și director adjunct al Sydney Infectious Diseases Institute.

Tuberculoza, cauzatoare a 1,3 milioane de decese anual

Tuberculoza este cea mai frecventă cauză de deces infecțios la nivel global, provocând aproximativ 1,3 milioane de decese în fiecare an, cu o prevalență a bolii în țări precum India, Indonezia, Vietnam și Pakistan.

Cercetătorii își pun speranțele în vaccinul ARNm, crezând că acesta va fi mai eficient și mai constant comparativ cu vaccinul BCG, atunci când va fi testat pe subiecți umani în studii clinice.

Spre deosebire de vaccinurile bazate pe proteine sau cele cu patogeni atenuați, vaccinurile ARNm permit o adaptare rapidă, fiind astfel o opțiune promițătoare în lupta globală împotriva tuberculozei.

După rezultatele favorabile obținute în studiile preclinice, echipa de cercetare planifică să realizeze studii clinice pentru a analiza eficacitatea vaccinului.

Recomandari
Show Cookie Preferences