VIDEO Marea Britanie testează o nouă armă pentru a contracara atacurile cu roiuri de drone. Cum funcționează „RapidDestroyer”

VIDEO Marea Britanie testează o nouă armă pentru a contracara atacurile cu roiuri de drone. Cum funcționează „RapidDestroyer”
Roiuri de drone kamikaze / Sursă: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Marea Britanie a început testarea unei arme cu microunde, special concepută pentru a dezactiva roiurile de drone.

Numită „RapidDestroyer”, noua armă, dezvoltată de Forțele Armate britanice, folosește frecvențe radio de mare putere pentru a "prăji" sistemele de drone de la distanță, înainte ca acestea să devină o amenințare.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat testarea cu succes a acestui tip de armă electronică, care are potențial semnificativ pe câmpurile de luptă moderne, inclusiv în Ucraina.

Proiectul „RapidDestroyer” este realizat de un consorțiu condus de compania franceză Thales și permite dezactivarea sau distrugerea sistemelor electronice ale dronelor de la distanță.

Serviciul de apărare a raportat că, în cadrul unui test recent, au fost neutralizate două roiuri de câte opt drone, iar, în total, peste 100 de drone au fost urmărite și distruse în cadrul experimentelor.

Acest sistem este încă în dezvoltare timpurie: „RapidDestroyer” este amplasat pe un camion platformă și necesită o sursă mare de energie.

Funcționarea armei cu microunde împotriva dronelor

Sistemul Thales „RapidDestroyer” este proiectat să contracareze roiuri mici de drone rapide, care reprezintă o amenințare ieftină din partea inamicilor și care pot crea dificultăți apărătorilor ce nu pot gestiona un număr mare de ținte.

Pentru a combate dronele, sistemul emite microunde concentrate într-o direcție, destul de puternice pentru a deteriora componentele electronice ale dronelor pe distanțe de până la 1 km.

Costul fiecărei „lovituri” este de 10 pence (0,6 lei), iar sistemul poate opera continuu atâta timp cât rămâne conectat la o sursă de energie.

Microundele utilizate sunt unde electromagnetice situate între undele radio și cele infraroșii în spectrul electromagnetic.

„RapidDestroyer” este conceput pentru a angaja ținte pe distanțe foarte scurte, în special dronelor, și să fie integrat într-un sistem stratificat de apărare aeriană, complementat de rachete pentru distanțe medii și lungi dedicate combaterea rachetelor și avioanelor inamice.

Dronele mici și ieftine, o tactică de succes în războiul din Ucraina

Sistemul testat de Marea Britanie nu este singurul de acest tip. De exemplu, un sistem american denumit Tactical High-power Operational Responder (THOR), dezvoltat de US Air Force, are dimensiunea unui container de transport maritim.

Un alt sistem similar este Leonidas, creat de Epirus pentru Marina SUA, destinat să fie folosit pe nave.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, dronele au jucat un rol esențial, fiind folosite atât pentru supraveghere, cât și pentru atacuri.

Conform declarațiilor lui Roman Kostenko, președintele comisiei pentru apărare din parlamentul ucrainean, dronele au fost responsabile pentru până la 80% din victimele înregistrate în conflict.

Mulțimea de drone mici și ieftine generează dificultăți în apărare, deoarece multe sisteme de apărare nu pot gestiona simultan un număr mare de ținte. Rachetele de interceptare sunt, de asemenea, de obicei mult mai costisitoare decât dronele folosite în atac.

Noua tehnologie a armelor electromagnetice folosește un fascicul de energie relativ ieftin, capabil să neutralizeze mai multe drone simultan. Experții subliniază eficacitatea acestui sistem împotriva unui roi de drone, având în vedere că metoda sa de operare poate fi nediscriminatorie, afectând și unități proprii, ceea ce o face mai puțin adecvată pentru protejarea infrastructurii critice.

Justin Bronk de la Royal United Service Institute din Londra a menționat că armele cu microunde de mare putere pot fi foarte eficiente în apărarea împotriva unui număr mare de drone și, potențial, și a rachetelor de croazieră, dar utilizarea lor trebuie să fie atentă pentru a evita problemele create de raza de acoperire.

Războiul din Ucraina a demonstrat importanța războiului electronic, compromițând utilizarea tehnologiilor de precizie în fața bruiajului. Dronelor le este necesară adaptarea pentru a naviga în aceste medii cu bruiaj, conform unui oficial militar britanic.

În cele din urmă, noua tehnologie are și scopul de a apăra împotriva rachetelor. Marina SUA a anunțat planuri de testare pentru o armă cu microunde în 2026, cunoscută sub denumirea de Project Meteor, capabilă să doboare rachete balistice rapide.

Recomandari
Show Cookie Preferences