Analiza Consiliului Concurenței privind vânzarea Telekom Mobile: Digi intenționează să preia rețeaua și contractele clienților prepaid
Adrian Tomșa, proprietarul grupului Clever Media, care include canale precum Prima TV și Profit.ro, are in vedere preluarea Telekom Mobile, însă nu și a anumitor active, care urmează să fie preluate de grupul Digi, condus de Zoltan Teszari. Consiliul Concurenței a anunțat în cadrul unui comunicat doar activele de care este interesată Digi România, fără detalii despre ce va rămâne sub controlul lui Adrian Tomșa.
Potrivit informațiilor din comunicatul Consiliului Concurenței, activele Telekom România Mobile Communications pe care Digi România dorește să le achiziționeze includ spectrul, întreaga rețea radio cu toate turnurile și echipamentele, precum și contractele cu clienții pre-plătiți. Autoritatea de concurență efectuează o analiză a tranzacției din perspective concurențiale și așteaptă observații în termen de 20 de zile.
Reacția președintelui Consiliului Concurenței privind intențiile de achiziție ale Digi și Clever Media pentru Telekom Mobile
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a oferit detalii despre implicațiile acordului de principiu între Digi, un grup de telecomunicații și media, și Clever Media, grupul de media condus de Adrian Tomșa. Acesta a menționat că, din perspectiva concurențială, situația este complicată deoarece Digi este un actor major pe piață.
Digi Romania, cunoscută anterior ca RCS&RDS, a anunțat pe burse că a semnat un acord preliminar prin care West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut în principal de Digi, preia 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile de la grupul elen OTE.
Această decizie vine după ce, în toamna anului trecut, OTE a anunțat semnarea unui memorandum cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, pentru vânzarea Telekom Mobile.
Telekom Mobile se poziționează ca al patrulea mare operator de telefonie și internet mobil din România, după Orange, Vodafone și Digi.
Chirițoiu subliniază complexitatea analizei tranzacției Telekom Mobile
Contactat de presă, Bogdan Chirițoiu a declarat că evaluarea acestei tranzacții va necesita o abordare mai rigurosă comparativ cu cea anterioară, notificată de Clever Media.
- „Din punct de vedere concurențial, situația este mult mai complicată, deoarece Digi România este un jucător semnificativ. Analiza acestei tranzacții va fi una prioritară, cu resurse dedicate, dar nu ne aflăm într-un caz simplu”, a mai spus Chirițoiu.
Președintele Consiliului Concurenței a avut o întâlnire recentă cu reprezentanții celor trei părți implicate în tranzacție, având în vedere că Adrian Tomșa și-a retras notificarea anterioară privitoare la achiziția Telekom Mobile.
- „În săptămânile următoare”, a adăugat Chirițoiu, „Consiliul Concurenței va primi notificarea oficială referitoare la noul acord de cumpărare a Telekom Mobile, iar decizia va fi anunțată până la sfârșitul anului.”
În februarie, președintele Consiliului a subliniat importanța surselor financiare implicate în achiziția Telekom Mobile de către Quantum Projects, o companie controlată de Tomșa.
„Este esențial de știut de unde provin banii. Dacă aceștia vin de la un competitor pe piață, analiza va fi diferită. Aceasta nu înseamnă că tranzacția nu poate fi realizată, dar este o altă situație de analizat”, a declarat Chirițoiu.
Adrian Tomșa răspunde speculațiilor despre relația cu Zoltan Teszari
Adrian Tomșa a negat, în toamna anului trecut, orice idee că ar acționa ca intermediar pentru Zoltan Teszari, proprietarul RCS-RDS, în cadrul unui interviu acordat unei publicații de profil.
- „Speculațiile că aș acționa în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu au fundament. Mă cunosc cu Teszari, avem o relație bazată pe respect, dar iată că am relații de colaborare și cu alți foști parteneri, chiar dacă nu mai sunt implicați împreună cu mine”, a declarat Tomșa.
Adrian Tomșa a menționat că achiziția Telekom Mobile este un proiect lucrat de mai mulți ani, împreună cu echipa sa.
De asemenea, el a adăugat că, „în 2013/2014, am negociat, împreună cu Horia Ciorcilă și RCS&RDS, achiziția UPC România, oferind o ofertă de peste 200 de milioane de euro, care nu a fost acceptată.”
Într-un interviu din februarie, Tomșa a afirmat că nici Teszari, nici RCS&RDS nu sunt implicați în achiziția Telekom Mobile.
- „West Network Invest și/sau domnul Ciorcilă nu au vreo implicare în preluarea Telekom Mobile. Nici Digi, nici domnul Teszari nu sunt printre investitorii care vor prelua această companie”, a declarat Tomșa.
Puterea de piață a grupurilor Digi și Clever Media în sectorul mass-media și telecomunicații
Grupul Digi, condus de Zoltan Teszari, este un competitor important pe piața media și telecomunicații din România, având sub control posturile de televiziune Digi 24, Digi Sport și site-uri de știri, precum și Digi FM.
Digi (fost RCS&RDS) se află pe primul loc în segmentele de internet fix și TV, cu peste 70% din abonați, este pe locul doi în ceea ce privește internetul mobil (după Orange) și pe locul trei în telefonia mobilă (după Orange și Vodafone).
În contrast, Clever Media, cumpărător minoritar al Telekom Romania Mobile Communications, este un grup din Cluj, majoritatea acțiunilor (90%) fiind deținute de Adrian Gheorghe Tomșa și restul (10%) de Maria Nicoară.
Clever Media include 11 canale de televiziune (Profit News, Prima TV, Prima Sport 1, 2 și 3, Prima News, Prima Comedy, Agro TV, Medika TV, Cinemaraton și Cinemaest), 7 site-uri (inclusiv profit.ro) și platforma de streaming PrimaPlay.