China respinge din nou solicitările pentru investigații suplimentare privind originea pandemiei de COVID-19

China respinge din nou solicitările pentru investigații suplimentare privind originea pandemiei de COVID-19
Medic îmbrăcat în echipament de protecție: Yuri KADOBNOV / AFP / Profimedia

Ministerul de Externe al Chinei a declarat marți că a oferit cele mai multe date și rezultate de cercetare despre COVID-19 în cadrul comunității internaționale, refuzând astfel cererea formulată cu o zi înainte de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru informații suplimentare și acces extins în scopul identificării originii pandemiei, conform Reuters.

Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a declarat într-o conferință de presă că China este singura națiune care a organizat experți pentru a împărtăși progresul în identificarea originilor coronavirusului SARS-CoV-2 cu OMS.

OMS a solicitat din nou Chinei, într-o declarație publicată luni, să ofere date și acces pentru a susține eforturile sale de a înțelege originile COVID-19, primele cazuri fiind detectate în centrul Chinei în urmă cu cinci ani.

Conform datelor furnizate de OMS, la nivel global au fost înregistrate peste 760 de milioane de cazuri și 6,9 milioane de decese cauzate de coronavirus.

În mai 2023, OMS a declarat încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, dar a subliniat importanța menținerii unei vigilențe constante în fața posibilelor apariții virale devastatoare.

Datele din perioada inițială a pandemiei au fost integrate de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională la începutul anului 2023, la câteva luni după ce China a ridicat toate restricțiile legate de COVID-19 și a redeschis granițele.

Concluziile misiunii OMS în China din 2021

Cercetările au relevat ADN de la diverse specii de animale, inclusiv de câini enot, găsite în probele de mediu testate pozitiv cu SARS-CoV-2, indicând că acestea ar fi fost cele mai probabile canale de transmitere a bolii, conform unei echipe internaționale de cercetare.

În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni în orașul Wuhan, locul unde au fost detectate primele cazuri, concluzionând că virusul a fost transmis, probabil, de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar subliniind necesitatea unor studii suplimentare.

China a afirmat că nu sunt necesare vizite suplimentare și că identificarea cazurilor timpurii ar trebui să se efectueze în alte țări.

„În ceea ce privește trasabilitatea COVID-19, China a oferit cele mai multe date și contribuții la cercetarea globală”, a declarat Mao.

„Experții internaționali ai OMS au afirmat că, în timpul vizitelor lor în China, au fost în toate locațiile dorite și au întâlnit toate persoanele pe care voiau să le vadă”, a mai adăugat acesta.

Cu toate acestea, concluziile echipei OMS nu au fost acceptate universal, unii cercetători continuând să susțină ipoteza scurgerii virusului dintr-un laborator.

Recomandari
Show Cookie Preferences