Ciolacu, despre resturile de drone: pentru a le doborî, trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei. Nu există pericol pentru românii din zonă
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri că, în legătură cu resturile de drone ruseşti care au căzut pe teritoriul României, pentru a le doborî, este necesar să tragem pe teritoriul Ucrainei, iar acest lucru nu este încă permis, deoarece nu a fost luată vreo decizie în acest sens. El a adăugat că aceste drone sunt frecvent distruse de artileria ucraineană şi că, ulterior, cad în apropierea malului Dunării, subliniind că nu există actualmente niciun pericol pentru cetăţenii din regiune.
Premierul a reiterat că este necesară deschiderea acestui tip de intervenție, însă momentan nu se poate realiza întrucât nu s-a ajuns la o concluzie în această direcție.
„Pentru a le doborî, trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei, iar acest lucru nu este încă permis, fiindcă nu am primit o decizie în acest sens. Totuși, monitorizăm situația. Aceste drone sunt distruse de artileria ucraineană și cad pe malul Dunării. Nu există niciun pericol pentru românii din zonă”, a declarat premierul.
El a mai menționat că „nu a intrat nimic” pe teritoriul național, adăugând că, deși a existat un incident anterior, s-au luat măsuri pentru prevenirea unor astfel de situații viitoare. „Un nou sistem radar a fost pus în funcțiune, iar Ministrul Apărării poate oferi detalii suplimentare. Suntem în continuare vigilenți”, a afirmat Ciolacu.
MApN își extinde căutările pentru resturile de drone
Ministerul Apărării Naţionale anunţă că „cercetările continuă în zonele din apropierea porturilor ucrainene pentru a identifica posibile fragmente de drone căzute pe teritoriul naţional”.
De asemenea, pe lângă zona Plauru, în ultimele 24 de ore au fost indicate două noi locații posibile de cercetat, în apropiere de Periprava. În plus, alte informații care sugerau că fragmentele de drone ar fi căzut în zona Niculițel nu s-au confirmat.
Dronele au fost localizate în zone nelocuite din Deltă
MApN subliniază că toate locațiile identificate ca posibile zone de cădere a dronelor sunt situate în afara zonelor locuite, nefiind afectate infrastructuri. Forțele și resursele sunt mobilizate pentru a explora o arie extinsă de teritoriu, în apropierea infrastructurii ucrainene vizate de recentele atacuri masive, asigurându-se că toate zonele cu potențial de cădere a dronelor sunt monitorizate.
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale informează în mod constant structurile aliate despre situațiile generate de atacuri și menține contactul permanent cu acestea.
Resturi ale unei drone rusești descoperite în Tulcea
Joi, MApN a anunțat că, în urma căutărilor demarate miercuri în contextul atacurilor cu drone efectuate de forțele ruse în Ucraina, au fost identificate resturi de drone de tip Geran1/2 în apropierea localității Plauru din județul Tulcea.
Referitor la incidentul nocturn de joi, când au avut loc noi atacuri în partea ucraineană a frontierei, la ora 01:32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și s-au întors în jurul orei 03:25. Căutările au continuat pe teren și în acest context.