Cum universitățile au devenit dependente de „complexul analitic-industrial”

Cum universitățile au devenit dependente de „complexul analitic-industrial”
Universitatea din Sydney, Australia. Foto: Bjanka Kadic / Alamy / Profimedia

Instituțiile de învățământ superior sunt influențate din ce în ce mai mult de companii private de date care gestionează clasamentele și strategiile educaționale, conform celor scrise de University World News. Această situație indică o mutare a puterii de la structurile academice către organizații comerciale, care establec standarde fără o supraveghere democratică.

Exemplul Times Higher Education (THE) ilustrează această tendință, trecând de la a fi o revistă educațională la deveni un furnizor important de date și consultanță, conform informațiilor prezentate de University World News, publicație internațională cu sediul în Regatul Unit, specializată în învățământul superior.

Impactul firmelor de consultanță precum McKinsey, Deloitte, EY, KPMG și PwC

THE administrează o bază extinsă de date academice și a efectuat achiziții strategice, printre care și Education World Forum (una dintre cele mai importante conferințe mondiale destinate politicilor educaționale), sporindu-și astfel influența asupra direcțiilor educaționale globale, conform sursei menționate. 

În paralel, mari firme de consultanță precum McKinsey, Deloitte, EY, KPMG și PwC au obținut un rol important în învățământ, influențând direcțiile strategice ale universităților prin intermediul rapoartelor și cadrelor de referință.

În anumite țări, cum ar fi Australia, mulți consultanți și directori corporativi dețin funcții-cheie în consiliile de administrație ale universităților.

Giganții tehnologici și companiile de analiză a datelor ca actori non-statali influenți

Impactul acestor organizații se extinde și pe plan geopolitic, giganții tehnologici și companiile de analiză a datelor devenind actori non-statali de mare influență, potrivit University World News. Achiziția Education World Forum de către THE și integrarea HolonIQ în QS reflectă cum aceste entități influențează relațiile dintre universități, guverne și sectorul privat.

Universitățile devin din ce în ce mai dependente de aceste companii pentru luarea deciziilor strategice, inclusiv în ceea ce privește alocarea resurselor și dezvoltarea programelor educaționale.

Conceptul de „complex analitic-industrial”

Concentrarea puterii a dus la formarea unui „complex analitic-industrial”, în care aceleași companii care stabilesc clasamentele universitare oferă și consultanță instituțiilor pe care le analizează. Pe de o parte, acestea definesc standardele educaționale globale, iar pe de altă parte, au contracte cu cei pe care îi evaluează.

Clasamentele au un impact direct asupra strategiilor instituționale, iar unele țări le integrează în politicile lor naționale, cum este cazul Arabiei Saudite.

Această schimbare semnalează o tranziție de la guvernanța educațională publică către una privată, unde standardele academice sunt stabilite de entități comerciale, fără mecanisme democratice de control, concluzionează sursa citată.

Recomandari
Show Cookie Preferences