Dilema Uniunii Europene cu privire la taxele pe îngrășămintele din Rusia: Modalități de a distruge „mașinăria de război” a lui Putin fără a afecta agricultura europeană

Dilema Uniunii Europene cu privire la taxele pe îngrășămintele din Rusia: Modalități de a distruge „mașinăria de război” a lui Putin fără a afecta agricultura europeană
Porumb recoltat de tractoare la o fermă din zona rurală din Cheshire, Marea Britanie, 3 octombrie 2024. Sursa foto: Nick Hatton / Alamy / Alamy / Profimedia

Recenta inițiativă a Comisiei Europene de a impune taxe asupra îngrășămintelor provenite din Rusia a fost gândită ca o soluție triplu benefică, conform celor scrise de Politico: să reducă veniturile care sprijină mașinăria de război a Moscovei, să asiste producătorii europeni care se confruntă cu dificultăți și să evite inflarea prețurilor, care ar putea provoca nemulțumiri și mai mari în rândul agricultorilor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, se pare că rezultatul acestei decizii este unul negativ.

De luni de zile, fermierii europeni au semnalat faptul că, în urma restricțiilor asupra exporturilor de gaze naturale către Europa, Rusia utilizează gazul său ieftin pentru a produce îngrășăminte accesibile, pe care le furnizează în Uniunea Europeană. Această strategie a permis Kremlinului să-și mențină fluxurile financiare, în ciuda sancțiunilor internaționale menite să afecteze economia de război.

Planul Comisiei Europene implică o introducere graduală a tarifelor, care vor începe de la aproximativ 40 de euro pe tonă și vor ajunge la 430 de euro în următorii trei ani. Totuși, această abordare lentă ar putea să nu afecteze în mod semnificativ economia rusă și, în același timp, să lase producătorii europeni fără protecție adecvată. Fermierii, dependenți de îngrășămintele rusești ieftine pentru a-și controla cheltuielile, avertizează că aceste taxe vor genera creșteri de prețuri care le-ar putea afecta grav afacerile.

Copa și Cogeca, principala organizație de lobby agricol din Uniunea Europeană, au atras atenția asupra riscurilor ca tarifele să crească costurile de producție în sezonul următor, exercitând presiuni suplimentare asupra unui sector deja vulnerabil. Organizația solicită autorităților de la Bruxelles eliminarea tarifelor actuale pentru importurile de îngrășăminte din surse non-rusești, în scopul de a preveni un impact financiar „catastrofal” asupra fermierilor europeni.

Criticii subliniază că măsurile adoptate sunt întârziate și insuficiente pentru a aduce un impact semnificativ. Deși noile tarife au fost anunțate, îngrășămintele rusești vor putea continua să fie importate în Uniunea Europeană fără restricții cel puțin până în 2026.

O reacție întârziată?

Fermierii europeni sunt deja în stradă din cauza creșterii costurilor și a noilor reglementări ecologice stricte. O nouă explozie a prețurilor la îngrășăminte ar putea genera proteste masive, cu tractoare blocate pe drumuri și capitale afectate – un scenariu pe care autoritățile europene doresc să-l evite cu orice preț.

Între timp, producătorii europeni de îngrășăminte își exprimă nemulțumirea față de ritmul lent al inițiativelor. Anul precedent, Uniunea Europeană a importat 6,17 milioane de tone de îngrășăminte din Rusia, în valoare de 2,12 miliarde de euro, cel mai mare volum de la începutul invaziei ruse în Ucraina, după cum arată datele Eurostat.

Tiffanie Stephani, vicepreședinte al companiei norvegiene Yara, unul dintre principalii producători de îngrășăminte din lume, avertizează că tarifele nu vor avea efecte resimțite rapid.

„Apreciem că Comisia ia măsuri pentru a reduce importurile de îngrășăminte din Rusia, însă, din păcate, aceste măsuri sunt insuficiente și întârziate,” a declarat Stephani.

Ea a subliniat că, amânând introducerea unor măsuri stricte până în 2026 sau chiar mai târziu, Uniunea Europeană riscă să-și pună în pericol propria industrie de îngrășăminte, permițând în același timp ca produsele rusești să continue să inunde piața.

„Îndemnăm Parlamentul European și Consiliul de Miniștri să își crească nivelul de ambiție. Orice măsură mai puțin stringentă ar reprezenta o oportunitate ratată semnificativ,” a mai adăugat aceasta.

Recomandari
Show Cookie Preferences