„Este de înțeles”. Declarația ministrului Finanțelor referitoare la avizul negativ al CES pentru bugetul pe 2025

„Este de înțeles”. Declarația ministrului Finanțelor referitoare la avizul negativ al CES pentru bugetul pe 2025
Tanczos Barna, la sedinta de guvern din data de 31 ianuarie 2025. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a recunoscut că se aștepta la un rezultat negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES) privind proiectul bugetului de stat pentru 2025, subliniind că bugetul este fundamentat pe „cifre reale” și o „economii solidă” a României.

Oficialul a menționat că salariul mediu în România a depășit nivelul din unele țări ale regiunii, iar Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor nu mai este ultimul la nivelul Uniunii Europene.

„Era de așteptat. După ordonanța de ajustări multisectoriale din decembrie, existând o mare nemulțumire în rândul sindicatelor, este de înțeles că avizul a fost negativ. De asemenea, din partea mediului de afaceri există o neîncredere constantă față de stat atunci când se planifică bugetul, în special având în vedere experiențele de anul trecut, când planificarea de 5-5,5% a dus la un deficit de peste 8,6%”, a declarat ministrul la TVR Info.

„Aceasta situație este de înțeles, dar totodată bugetul se bazează pe date reale și pe o economie stabilă a României, care demonstrează că această creștere constantă generează prosperitate, salariul mediu depășind niveluri înregistrate de patru-cinci țări din regiune, precum Ungaria, iar ne apropiem de Polonia și alte țări cu economii solide”, a adăugat ministrul.

Tanczos a subliniat că bugetul se bazează pe prognoze rezervate și realiste, iar cheltuielile statului trebuie să fie „cumpătate” pentru a respecta un deficit de 7% și pentru a dovedi investitorilor că România urmează o tendință descendentă.

Ministrul a promis „investiții solide și semnificative” pentru infrastructură, sănătate și educație, specificând că, spre deosebire de anii anteriori, când s-a tăiat de la investiții pentru a susține consumul, acum se va pune accent pe proiecte de amploare.

Vineri, CES a comunicat un aviz nefavorabil pentru proiectul de buget de stat pe 2025, care a fost prezentat public joi de Ministerul Finanțelor, criticând alocările din anumite domenii și timpul insuficient pentru dezbatere.

„Bugetul este nerealist, favorizând o creștere economică bazată pe consum în detrimentul investițiilor, fără a aduce măsuri semnificative pentru îmbunătățirea condițiilor vieții cetățenilor”, au motivat membrii Consiliului.

Proiectul de buget pentru anul 2025 urmează a fi aprobat sâmbătă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Propunerile Ministerului Finanțelor preconizează cele mai mari creșteri bugetare pentru Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, Ministerul Proiectelor Europene, Ministerul Muncii și Ministerul Energiei, precum și pentru Secretariatul General al Guvernului.

Serviciile secrete vor beneficia de majorări bugetare.

În schimb, pentru instituții precum Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților, sumele vor fi reduse comparativ cu anul 2024. De asemenea, se va înregistra o scădere importantă a bugetului Autorității Electorale Permanente.

Proiectul bugetar pentru 2025 este construit pe un scenariu macroeconomic prudent, conform „Planului bugetar-structural național pe termen mediu (2025 – 2031)”, cu o dinamică a PIB-ului estimată la 2,5%, ușor peste creșterea PIB-ului potențial.

Recomandari
Show Cookie Preferences