Director Goldman Sachs Asset Management: România se află ușor deasupra liniei de retrogradare, avantajul fiind doar golaverajul. Investitorii evaluează situația cu seriozitate.

Director Goldman Sachs Asset Management: România se află ușor deasupra liniei de retrogradare, avantajul fiind doar golaverajul. Investitorii evaluează situația cu seriozitate.

Milan Prusan, Directorul de țară al Goldman Sachs Asset Management, a afirmat marți, în fața studenților de la ASE, că România se află ușor deasupra liniei de retrogradare, având un avantaj doar la golaveraj. El a accentuat că performanța Guvernului României în gestionarea situației fiscale în viitor poate influența poziția țării în clasament.

Prusan a participat la o dezbatere cu reprezentanți ai unor fonduri de investiții de top din România, un eveniment organizat de ASE, BVB și Asociația Administratorilor de Fonduri.

Directorul Goldman Sachs AM a adăugat că investitorii abordează situația din România cu multă severitate. Aceasta este cauza pentru care volatilitatea a crescut, precum și pentru costurile de împrumut care sunt mai mari, aunque acestea nu sunt limitate doar la România.

El a explicat că țările din întreaga lume se confruntă cu deficite mari, după ce guvernele au fost nevoite să efectueze cheltuieli considerabile pentru a relansa economiile în urma pandemiei și a inflației cauzate de conflictul din Ucraina.

în ceea ce privește piața obligațiunilor, Prusan a menționat că aceasta este costisitoare. De exemplu, în ultimele cinci ani, SUA au împrumutat pe termen de 10 ani la rate de dobândă între 1,5% și 1,7%. Acum, împrumuturile se fac la dobânzi între 4,5% și 4,7%. Astfel, dacă SUA se confruntă cu aceste provocări în privința costului împrumuturilor, țări emergente, inclusiv România, au dificultăți similare sau mai grave.

România este foarte expusă la costurile de împrumut, deoarece un nivel ridicat al acestora crește cererea de finanțare, având un impact semnificativ.

„Anul acesta, România își va finanța deficitul cu aproximativ 250 de miliarde de lei, o sumă considerabilă. Un punct procentual suplimentar la dobândă ar însemna un cost de aproximativ 50 de miliarde de euro, ceea ce este enorm”, a subliniat Prusan.

El a exemplificat fluctuațiile de pe piață, vorbind despre ”factorul Trump” în politicile comerciale.

„Fluctuațiile pe care le vedem de la o săptămână la alta au fost semnificative. De exemplu, înainte ca Trump să intervină direct în relațiile comerciale, tarifele erau la 2,5%. După ce a propus modificări, acestea au crescut la 21%. Acest lucru a avut un impact major asupra economiei globale și asupra piețelor”, a explicat el.

Anul trecut a fost destul de solicitant, similar cu ultimii cinci ani. „Am devenit experți în medicină, apoi în geopolitică și acum ne întoarcem la economia tradițională, analizând inflația ridicată, deficitul mare, atât cel bugetar, cât și cel comercial, toate aceste probleme survenind simultan”, a mai adăugat Milan Prusan.

În ciuda provocărilor, Prusan rămâne optimist. „Dacă nu ai o viziune optimistă, nu poți face această muncă. Este vorba despre creștere, profit și satisfacția clienților. Toate acțiunile noastre se concentrează pe nivelul de satisfacție al investitorilor, fie că vorbim despre portofolii de investiții sau lângă conturi de pensii private. Eu mă consider neutru-optimist, deoarece economia se confruntă cu presiuni multiple, interne și externe. O abordare utilă pentru a înțelege aceste aspecte ar fi un manual despre arta negocierii, combinat cu studii geopolitice și analiza economiei europene din ultimele 100 de ani”, a concluzionat economistul.

Recomandari
Show Cookie Preferences