Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea de la MedLife Cluj: "Gastroenterologia se confruntă cu o creștere a bolilor grave, în special cancere. Una dintre cele mai mari satisfacții este reîntâlnirea pacienților depistați timpuriu, unde pot oferi suport și ajutor"

Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea de la MedLife Cluj: "Gastroenterologia se confruntă cu o creștere a bolilor grave, în special cancere. Una dintre cele mai mari satisfacții este reîntâlnirea pacienților depistați timpuriu, unde pot oferi suport și ajutor"
Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea (Sămărghițan), Foto: MedLife

Potrivit unei analize realizate de specialiști la nivel global, aproximativ 40% din populație suferă de boli sau tulburări gastrointestinale. Aceasta include aproape 2 milioane de cazuri de cancer de colon, peste un milion de cancer de stomac, 900.000 de cancer hepatic și aproape 500.000 de cazuri de cancer pancreatic. Astfel, un număr semnificativ de pacienți de pe glob au beneficiat de consultații din partea medicilor gastroenterologi, specialitate dedicată depistării și tratării afecțiunilor sistemului digestiv. Stilul de viață nesănătos, alături de stres și factori genetici sunt printre cauzele acestor probleme, care, din fericire, pot fi diagnosticate și tratate cu succes, datorită abilităților medicilor și avansurilor tehnologice.

"În experiența mea profesională, am observat două categorii de probleme de sănătate: pe de-o parte, afecțiuni digestive de natură funcțională, iar pe de altă parte, o creștere semnificativă a bolilor autoimune și neoplaziilor. Stilul de viață joacă un rol crucial în sănătatea tractului gastrointestinal. Factorii negativi includ consumul de alimente procesate, alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați și grăsimi, o dietă sărăcă în fibre, consum insuficient de lichide și sedentarism", a declarat Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea, specialist în gastroenterologie la Hyperclinica MedLife din Cluj-Napoca.

România nu face excepție în privința incidenței afecțiunilor severe. Conform statisticilor din 2020, în țară s-au înregistrat aproape 8.000 de cazuri de cancer de colon, aproape 4.000 de cancer de stomac, peste 3.600 de cancer hepatic și peste 3.200 de cazuri de cancer pancreatic. În aceste contexte, gastroenterologia, o specialitate complexă care beneficiază de suport din partea imagisticii, laboratorului medical și anatomopatologiei, poate oferi soluții eficiente dacă pacienții se prezintă regulat la medic și comunică orice simptom.

Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea este un medic dedicat la Hyperclinica MedLife Cluj și printre specialiștii renumiți în gastroenterologie din România, având o pasiune profundă pentru medicină și un parcurs profesional început încă din școala generală.

"Încă din gimnaziu, am fost pasionată de științele naturii, în special biologia, și am descoperit misterele corpului uman. În liceu, am decis să urmez Facultatea de Medicină. În toți anii de studiu, am avut privilegiul să colaborez cu profesori extraordinari din Cluj în acest domeniu. Am realizat frumusețea și avansul rapid al gastroenterologiei, care se confruntă din ce în ce mai mult cu afecțiuni grave, în special cancere. O mare satisfacție a meseriei este să revăd la control pacienții depistați în faze incipiente și să le ofer suportul necesar", a mărturisit medicul.

Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea a ales să se întoarcă în România pentru a ajuta pacienții români, având în vedere dorul de țară și convingerea că se poate face performanță în domeniul medical și în țară.

"După o perioadă petrecută în Franța, unde am avut acces la informații avansate, dorul de cei dragi m-a determinat să mă reîntorc, având încredere că și în România se pot obține rezultate excelente. Am diagnosticat numeroase afecțiuni, dar o situație pe care nu o voi uita niciodată este cea a unui pacient cu o boală autoimună care, aflat sub tratament imunosupresor, a dezvoltat o formă de tuberculoză diseminată în tot organismul", a relatat medicul.

Implicarea și devotamentul reprezintă esența unui medic de success, conform Dr. Prepeliță-Ciulea: "Pentru mine, a fi un medic bun înseamnă a fi aproape de pacienții mei, a înțelege toate problemele lor de sănătate, chiar dacă nu țin de specialitatea mea, și a-i ghida ori de câte ori au nevoie de ajutor".

Gastroenterologia se bucură de numeroase progrese tehnologice și de avantajele colaborării în echipă.

Un diagnostic precis este esențial pentru a oferi pacienților terapii adaptate în funcție de nevoile fiecăruia. De asemenea, tratamentele minim invazive devin din ce în ce mai populare datorită beneficiilor pe care le aduc pacienților. În gastroenterologie, aceste avansuri sunt posibile datorită tehnologiilor disponibile în clinicile de vârf din România.

"În ultimele două decenii, noile tehnologii au permis numeroase pacienți să beneficieze de tratamente minim invazive – endoscopice, în locul intervențiilor chirurgicale tradiționale, care implică spitalizare și perioade lungi de recuperare. Endoscopia terapeutică permite adesea un tratament corect și eficient. Tehnicile endoscopice superioare și inferioare pot depista afecțiuni digestive incipiente, precum polipi sau neoplazii, având posibilitatea de a evalua cu precizie leziunile prin metode precum cromoendoscopia", explică specialistul.

Un alt aspect esențial pentru realizarea performanțelor în medicină este colaborarea în echipă. Dr. Andrada Prepeliță-Ciulea subliniază că abordarea multidisciplinară este crucială în multe dintre afecțiunile gastrointestinale. "Consider că echipa medico-chirurgicală este vitală pentru un diagnostic rapid și pentru inițierea unui tratament prompt. Colaborez frecvent cu specialiștii în radiologie, care îmi oferă informații despre gradul de extindere a bolii, precum și cu colegii din chirurgia și anatomopatologia, care îmi transmit feedback valoros", afirmă medicul.

Prevenția este cheia pentru salvarea vieților.

Una dintre investigațiile esențiale care poate identifica afecțiuni severe în stadii incipiente este colonoscopia. Aceasta ar trebui efectuată prima dată în jurul vârstei de 45 de ani, în absența simptomelor sau a unui risc crescut de cancer de colon. Din cauza creșterii incidenței acestei patologii, investigația poate fi recomandată mai devreme. Ghidurile medicale sugerează repetarea colonoscopiei la fiecare 5 ani, dacă nu există suspiciuni sau afecțiuni care să crească riscul de cancer de colon.În România, colonoscopia poate fi efectuată cu sedare, astfel încât pacientul să nu resimtă disconfort, un aspect important pentru a înlătura temerile legate de această procedură."

Totodată, înainte de a efectua b ar lutea evaluări precum gastroscopiile și colonoscopiile, prima etapă constă în efectuarea unei ecografii abdominale, o investigație non-invazivă, foarte utilizată în gastroenterologie, care poate fi repetată oricând.

"În ultimii ani, am observat o creștere a afecțiunilor hepatice asociate cu stilul de viață și greutatea. Ecografia abdominală este extrem de utilă pentru a evalua severitatea acestor afecțiuni și a le monitoriza pentru a depista complicațiile timpurii. De asemenea, am remarcat deschiderea pacienților către controale periodice, imagistice și analize de laborator. Multe persoane, după investigații gastroenterologice, realizează importanța unui stil de viață sănătos, ceea ce contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor și stoparea progresiei bolilor digestive", a concluzionat medicul.

Pe lângă consultațiile regulate cu medicul și respectarea recomandărilor acestuia, dr. Andrada Prepeliță-Ciulea consideră că un alt secret pentru menținerea sănătății este comunicarea eficientă cu pacientul. "De multe ori, un pacient care se simte confortabil, respectat și înțeles ne poate oferi informațiile necesare pentru stabilirea rapidă a diagnosticului și a tratamentului", a spus medicul.

***

Acest articol este sponsorizat de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, având ca scop informarea și inspirarea către un stil de viață sănătos.

Sănătatea este considerată principala sursă de fericire pentru români. La MedLife, ne bucurăm de fericirea oamenilor și ne motivăm să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife vei găsi mereu profesioniști bine pregătiți, ale căror competențe sunt susținute de tehnologii avansate și o infrastructură modernă, asigurându-se îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.

Află mai multe informații despre toate serviciile oferite pe www.medlife.ro.

Citește și alte articole informative pe subiecte medicale în secțiunea 'Facem România bine'.

Articol susținut de MedLife.

Recomandari
Show Cookie Preferences