Israel avertizează că recunoaşterea unilaterală a unui stat palestinian ar putea genera „măsuri unilaterale”

Israel avertizează că recunoaşterea unilaterală a unui stat palestinian ar putea genera „măsuri unilaterale”
Gideon Saar, ministrul de externe al Israelului. Foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat duminică că recunoaşterea unilaterală a unui stat palestinian ar determina Israelul să adopte „măsuri unilaterale”, în contextul discuţiilor actuale pe această temă.

Saar a subliniat că „orice încercare (de recunoaştere) unilaterală (…) ar afecta negativ perspectivele unei soluţii bilaterale şi ne-ar determina să acţionăm unilateral ca reacţie”, după o întâlnire cu omologul său german, Johann Wadephul, la Ierusalim, conform agențiilor France Presse și Agerpres.

Pe de altă parte, Germania susţine o soluţie bazată pe două state, incluzând o recunoaştere mutuală a statelor israelian și palestinian.

Wadephul a afirmat că „perspectiva soluției cu două state reprezintă cea mai bună oportunitate de a trăi în pace, siguranţă şi demnitate pentru israelieni şi palestinieni, și că aceasta nu ar trebui să fie blocată de expansiunea colonizării ilegale sau de recunoaşterea prematură a unui stat palestinian.”

În jur de 150 de state au recunoscut statul palestinian. În mai 2024, Irlanda, Norvegia, și Spania au adoptat această abordare, urmate de Slovenia în luna iunie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron este programat să co-prezideze în luna iunie, alături de Arabia Saudită, o conferinţă internaţională la Naţiunile Unite pentru a revitaliza conceptul soluţiei cu două state, palestinian şi israelian.

El a exprimat speranţa că acest demers ar putea „iniţia o serie de recunoaşteri” ale statului palestinian, inclusiv din partea Franţei, dar și recunoaşterea Israelului de către diverse ţări din lumea arabo-musulmană.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, împreună cu numeroși miniştri din cadrul guvernului său – recunoscut ca unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului – au reafirmat în ultimele luni opoziţia faţă de înfiinţarea unui stat palestinian, considerând că acest lucru ar echivala cu o „compensare a terorismului Hamas”.

Conflictul din Gaza a fost determinat de atacul din 7 octombrie 2023, efectuat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a dus la decesul a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, conform unui raport AFP bazat pe date oficiale.

Represiunea israeliană a rezultat în cel puțin 52.829 de decese în Fâșia Gaza, în mare parte în rândul civililor, conform statisticilor Ministerului Sănătății al Hamas, date considerate credibile de ONU.

Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 58 rămân captive în Gaza, dintre care 34 au fost declarate decedate de către armata israeliană. Hamas deține, de asemenea, rămăşiţele unui soldat israelian ucis în timpul unui conflict anterior în Gaza, în 2014.

Recomandari
Show Cookie Preferences